Az embergyökér hatásai

Mindannyian tudjuk, hogy rengeteg olyan növény van, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Vannak köztük olyanok is, amelyeket már több ezer éve ismernek és használnak, mint például a ginzeng, melynek származási helye a Koreai-félsziget északi részen, valamint a Kína északkeleti részén elhelyezkedő Mandzsúria magashegyi vidéke.

A ginzeng gyökerét a távol-keleti országokban már évezredek óta használják a mindennapos gyógyászatban, valamint az élet meghosszabbítására, a test és az elme felpezsdítésére és a potencianövelésre. A növény gyökerének furcsa alakja leginkább az emberi alakhoz hasonlítható és ezért is nevezik még embergyökérnek. A keleti országokban még ma is mágikus tisztelet övezi a növényt és a leghatékonyabb egészségmegőrző növénynek tartják. A kiváló minőségű ginzeng termesztése még ma is kifejezetten kézimunkaigényes, ahhoz hogy elérje a maximális hatóanyag-tartalmát, a lassan növő, árnyékkedvelő növényt az ültetvényeken hat évig védőtető alatt gondozzák. A növény nagyon sok ideig annyira ritka és keresett volt, hogy csak a kiváltságosok használhatták.

Legfontosabb hatóanyagai a gizenidok, de emellett bővelkedik A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, illetve ásványi sókban és nyomelemekben, kalciumban, nátriumban, kénben, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, mangánban, kobaltban, szelénben, germániumban, rézben, szilíciumban, és vanádiumban. Az egyik leghatékonyabb lázcsillapító, erősíti az immuntrendszert, ellenállóvá teszi a fertőzéses megbetegedésekkel szemben. Csökkenti a kortizon, a stresszhormon termelődését, nyugtatja az idegrendszert. Csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vér LDL koleszterinszintjét és ezzel növeli a véráram szabad áramlását, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Vélemény, hozzászólás?