Az emberek jobban reagálnak mind a negatív, mind a pozitív eseményekre több alvással

Az UBC új kutatása szerint az éjszakai rövidebb alvás után az emberek máshogy reagálnak a másnapi stresszes eseményekre – és nem lelnek akkora örömet a jó dolgokban. A Nancy Sin egészségpszichológus által vezetett tanulmány megvizsgálja, hogy az alvás milyen hatással van mind a mindennapi élet stresszes és pozitív eseményeire.

“Amikor az emberek valami pozitívumot tapasztalnak, például ölelkeznek vagy időt töltenek a természetben, általában boldogabbnak érzik magukat aznap” – mondja Nancy Sin, az UBC pszichológiai tanszékének adjunktusa. “De azt tapasztaltuk, hogy amikor az ember a szokásosnál kevesebbet alszik, akkor a pozitív események során nem képesek annyira fellendülni a pozitív érzelmekben.” Az emberek mindennapi életük során számos stresszes eseményről számoltak be, többek között vitákról, társadalmi feszültségekről, munkahelyi és családi stresszről, valamint diszkriminációról. Amikor az emberek a szokásosnál kevesebbet aludtak, a pozitív érzelmek nagyobb veszteségével reagáltak ezekre a stresszes eseményekre. Ennek fontos egészségügyi következményei vannak: Sin és mások korábbi kutatásai azt mutatják, hogy az, hogy valaki képtelen fenntartani a pozitív érzelmeket a stressz hatására, az embereket gyulladás és még egy korábbi halál veszélyének is kiteszi.

A csaknem 2000 főből álló országos mintából származó napi naplóadatok felhasználásával Sin elemezte az alvás időtartamát és azt, hogy az emberek hogyan reagálnak a negatív és pozitív helyzetekre másnap. A résztvevők nyolc napon át tartó napi telefonos interjúkban számoltak be tapasztalataikról és az előző éjszaka alvásmennyiségéről. “A jó éjszakai alvás legalább hét óra, mégsem tesz eleget minden harmadik felnőtt ennek a követelménynek” – mondja Sin. “Számos kutatás kimutatta, hogy a nem megfelelő alvás növeli a mentális rendellenességek, a krónikus egészségi állapotok és az idő előtti halálozás kockázatát.

Vélemény, hozzászólás?