Az első globális kockázati index a fajok csökkenésére és az emberiségre gyakorolt hatásokra

Az eltűnő élőhelyek és a peszticidek használata a beporzó fajok pusztulását okozza szerte a világon, fenyegetve az „ökoszisztéma -szolgáltatásokat”, amelyek sok milliónak biztosítanak táplálékot és jólétet – különösen a globális délen – valamint több milliárd dolláros termést és termelékenység ígérnek.

Ezt állítja a Cambridge-i Egyetem vezette nemzetközi szakértői testület, amely a rendelkezésre álló bizonyítékokat felhasználva hozta létre az első bolygókockázati indexet a beporzók drámai csökkenésének okaira és hatására hat globális régióban. A méhek, pillangók, darazsak, bogarak, denevérek, legyek és kolibri, amelyek pollent terjesztenek, létfontosságúak az élelmiszernövények és virágos növények – beleértve a kávét, a repcét és a legtöbb gyümölcsöt – több mint 75%-nak reprodukciójához. Ezek világszerte szemmel láthatóan csökkennek, mégis keveset tudunk az emberi populációra gyakorolt ​​következményekről. „Ami a beporzókkal történik, annak óriási hatása lehet az emberiségre” -mondta Dr. Lynn Dicks, a cambridge-i állattani tanszék munkatársa. „Ezek a kis lények központi szerepet játszanak a világ ökoszisztémáiban, köztük sok olyanban is, amelyekre emberek és más állatok támaszkodnak. Ha elmennek, komoly bajba kerülhetünk.”

Dicks összeállított egy 20 fős tudósokból és őshonos képviselőkből álló csapatot, hogy megpróbálják kezdetben felmérni a beporzók hanyatlását okozó tényezőket és kockázatokat világszerte. A kutatás ma a Nature Ecology & Evolution folyóiratban jelent meg. A tanulmány szerint a beporzók elvesztésének első három globális oka az élőhelyek pusztulása, amelyet a földgazdálkodás követ – elsősorban a legeltetés, a műtrágyák és a termesztés monokultúrája – majd a peszticidek széles körű használata. Az éghajlatváltozás hatása a negyedik helyen áll, bár az adatok korlátozottak.

Vélemény, hozzászólás?