Az egyedüllét és a társasági élet mind másként járul hozzá a személyes növekedéshez

Hogyan élik meg az emberek az egyedül töltött időt és a másokkal töltött időt? A Bar-Ilan Egyetem új tanulmányának eredményei feltárják az emberek ezen alapvető társadalmi körülmények közötti tapasztalatainak bonyolultságát.

A tanulmány egyedülálló megközelítést alkalmazott több mint 1.700 olyan résztvevő saját maga által létrehozott szöveg elemzéséhez, akik mondat-kiegészítő feladatot végeztek tapasztalataikról az egyedüllét kapcsán és mások társaságában. Ez a megközelítés rávilágított az emberek felfogására, amikor szabadon fejezhetik ki magukat anélkül, hogy konkrét kérdésekhez lennének kötve. A Social Psychology folyóiratban most megjelent tanulmány eredményei azt mutatták, hogy amikor az emberek társaságban vannak, akkor jobban a jelenre koncentrálnak, és kevésbé a múltra vagy a jövőre, mint amikor egyedül gondolkodnak önmagukról. Továbbá, amikor másokkal vannak együtt több szorongás és düh kerül elő, de kevesebb a szomorúság, mint akkor, amikor egyedül vannak.

Egyedüllét során az idő tükröződik az emberek gondolataiban, mint lehetőség a múltbeli tapasztalatok és a jövőbeni tervek átgondolására. „Az egyedüllét és a másokkal való együttlét az emberek fejében minőségileg különböző tapasztalatokként jelenik meg, amelyek mindegyike hozzájárul az integrált én kialakulásához” – mondja Dr. Liad Uziel, a Bar-Ilan Egyetem Pszichológiai Tanszékének munkatársa, aki a tanulmányt végezte. „Az embernek csak a konstruktív és a társadalmi tapasztalatok kombinációjára van szüksége, mivel a társadalmi környezet minden típusa nagy szükségeket kínál, ezért egyedülálló előnyökkel jár”. Uziel szerint a jelenlegi eredmények, amelyek rávilágítanak az egyedül töltött idő lehetséges konstruktív hatásaira, azt jelzik, hogy ez a személyes növekedés lehetősége is lehet.

Vélemény, hozzászólás?