Az áttörés a gyermekkori agyrákban életeket menthet

A tudományos áttörés lehetővé tette a szakértők számára, hogy előre jelezzék a visszaesést egy gyakori gyermekkori rákban, és ez azt jelenti, hogy az orvosok az egyes gyermekek esetében személyre szabhatják a kezelést és javíthatják a prognózist.

Az Egyesült Királyság béli Newcastle Egyetem kutatásaiból kiderült, hogy a szakértők a diagnózis felállításakor és a kezdeti terápia során azonosítani tudják a medulloblastoma visszaesésének idejét, jellegét és kimenetelét. A The Lancet Child & Adolescent Health nemrégiben közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a betegség különböző biológiai és kezelési csoportjai különböző időpontokban és a testben különböző elterjedési mintákkal visszaesnek. A medulloblastoma a leggyakoribb rosszindulatú agydaganat gyermekeknél, és a kezdeti kezelést – műtétet, sugárterápiát és kemoterápiát – követő visszaesés súlyos prognózissal rendelkezik. Évente körülbelül 70 gyermeknél diagnosztizálják a rákot az Egyesült Királyságban. A visszaesés a gyermekek körülbelül 30% -nál fordul elő, általában a diagnózistól számított öt éven belül.

A Newcastle-i kutatás meghatározza, hogy mely betegeket fenyegeti leginkább a betegség visszaesésének problémája, és lehetőséget nyújt a kezelés és a felügyelet finomhangolására a gyermek prognózisának javítása érdekében. A kutatást vezető Steve Clifford professzor, a Newcastle Egyetem Rákközpontjának igazgatója elmondta, hogy az eredmények azonnal alkalmazhatók az orvosi klinikákon, hogy segítsék a betegségek nyomon követését, elősegítsék a kezelési döntéseket és javítsák az életminőséget a visszaesés után. Azt mondta: „Kutatásunk nagyon izgalmas fejlemény a medulloblastoma betegek kezelésében, és segít javítani a klinikai eredményeket. „Vizsgálatunk lehetővé tette számunkra, hogy a kezdeti kezelés után nagy mennyiségű adatot gyűjtsünk és elemezzünk a betegek daganatairól, figyelve a visszaesést.

Vélemény, hozzászólás?