Az Alzheimer-kockázatot előre jelző fehérjék azonosításra kerültek

A gyakran Alzheimer-kórból származó, késői életkorban bekövetkező demencia kialakulása akár öt évvel korábban több tucat fehérje rendellenes vérszintjéhez kapcsolódik – derül ki egy új tanulmányból, amelyet a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatói vezetnek. Ezeknek a fehérjéknek a nagy része korábban nem volt ismert kapcsolatban a demenciával, ami új célokat vet fel a megelőzési terápiákra.

Az eredmények több mint tízezer középkorú és idős ember vérmintájának új elemzésein alapulnak – olyan mintákon, amelyeket évtizedekkel ezelőtt egy folyamatban lévő kutatás részeként voltak tárolva. A kutatók a fehérjék abnormális vérszintjét öt éven belül összekötötték az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával. E 38 fehérje közül 16 jelezte előre az Alzheimer-kockázatot két évtizeddel korábban. Bár e kockázati markerek többsége csak az Alzheimer-kórhoz vezető lassú betegség folyamatának mellékterméke lehet, az elemzés rámutatott, hogy az egyik fehérje, az SVEP1 magas szintre utal, mint valószínű ok-okozati tényező a betegség folyamatában. „Ez a mai napig a legátfogóbb elemzés a maga nemében, és több biológiai útra is fényt derít, amelyek kapcsolódnak az Alzheimer-kórhoz” – mondja Josef Coresh, a tanulmány vezető szerzője.

„Néhány ilyen fehérje, amelyet feltártunk, csak jelzi, hogy a betegség előfordulhat, de egy részhalmaz okozati szempontból releváns lehet, ami izgalmas, mert felveti annak lehetőségét, hogy a jövőbeni kezelésekkel ezeket a fehérjéket célozzák meg.” Becslések szerint több mint hatmillió amerikai Alzheimer-kórban szenved, amely a demencia egyik talán leggyakoribb típusa, egy visszafordíthatatlan, súlyos halálos állapot, amely kognitív és fizikai funkciók elvesztéséhez vezet.

Vélemény, hozzászólás?