Az alaszkai zivatarok megháromszorozódhatnak a klímaváltozással

A meleg hőmérséklet olyan mélyen megváltoztathatja az alaszkai éghajlatot az évszázad végén, hogy a zivatarok száma megháromszorozódik, növelve a széleskörű villámáradások, földcsuszamlások és villámok okozta tűzvészek kockázatát – derül ki új kutatásokból.

A Párizsi Tudományos és Letters Egyetem és az Országos Légköri Kutatóközpont (NCAR) tudósai által vezetett kutatócsoport pár új cikkben azt mutatja, hogy az Alaszka körüli jég a melegebb hónapokban jórészt utat engedhet a nyílt víz számára, ami bőséges nedvességforrás a légkör számára. Ez a nedvesség, a melegebb hőmérsékletekkel kombinálva, amely több vízgőzt képes elárasztani, a magas üvegházhatásúgáz-forgatókönyv szerint a század végére a nyári viharokat felturbózná Alaszka felett. „Alaszka háromszor annyi viharra számíthat, és ezek a viharok intenzívebbek lesznek” – mondta Andreas Prein, az NCAR tudósa, az új cikkek társszerzője. Ez egészen más esőzési rend lesz. A zivatarok egész Alaszkában átterjednének, még a legtávolabbi északi régiókban is, ahol az ilyen viharok gyakorlatilag hallatlanok. Az állam déli régióiban, amelyekben időnként némi zivatarok tapasztalhatók, a viharok sokkal gyakoribbá válnak, és a csapadékcsúcsok több mint harmadával növekednek.

A tudósok egy sor fejlett számítógépes modellt és egy speciális algoritmust használtak a jövőbeni időjárási viszonyok szimulálására és a légköri nedvességforrások nyomon követésére. Megjegyezték, hogy az alaszkai hatások jelentősen csökkenthetők, ha a társadalom visszafogja az emissziót. Az eredmények messzemenő következményekkel járnak a 49. államra nézve. Az árvizek már most is a legdrágább természeti katasztrófák Alaszka központjában, és a villámcsapások általi tűzvészek jelentenek nagy veszélyt.

Vélemény, hozzászólás?