Az akvakultúra a biodiverzitást egységessé teszi Kína partjai mentén

A halászat és az akvakultúra óriási egységességet eredményezett a kéthéjú állatok sokféleségében a több mint 18.000 kilométer hosszú kínai part mentén – számolt be erről He-Bo Peng biológus és munkatársai.

Peng és munkatársai a kínai part mentén 21 helyen végeztek kagyló mintavételt a trópusi déli Dongliaodao városától a több mint 2000 km-re északra fekvő Yalu Jiang iszapterületig, télen több hónapig jéggel borítva. „A 21 helyszín közül 19-ben a kereskedelemben kizsákmányolt fajok domináltak” – mondta Peng. „A természetben előforduló fajokban még mindig felismertük a trópusi területeken a legkülönbözőbb, északon pedig a legkevésbé sokszínű természetes gradienst. Ugyanakkor ugyanazokat a kereskedelemben kizsákmányolt fajokat találtuk minden régióban, az éghajlati viszonyoktól függetlenül. Emellett a kereskedelmi fajok domináltak szinte az összes iszapos közösségben. ” Az egyik meghatározó faj manapság a Potamocorbula laevis. Peng: „Egyes helyeken ez a kéthéjú a biomassza 95%-át tette ki.” Ez nem feltétlenül ennek a kéthéjasnak a tenyésztésének köszönhető. „Az intenzív garnélarák-halászat szinte felszámolta ennek a kéthéjasnak a kis törékeny fiatalkorúinak természetes ellenségét. Valószínűleg ez a ragadozók hiánya most a P. laevisnek kedvezett.”

A biodiverzitás déli és északi gradiensének felszámolása és a kereskedelemben kiaknázott kéthéjú fajok dominanciája álruhában rejlő áldást jelenthet a kínai part mentén vándorló madarak számára. Peng: „Azokon a helyeken, ahol sok P. Laevis van, a vándorló madarak, sok táplálékot találnak Ausztrália és az északkelet-oroszországi tundra területei közötti vándorlásuk során. Ennek a fontos tanulmánynak óriási szerepe van a partvidék biológiai sokféleségének meghatározásában. Ahol a biológiai sokféleségben egykor erős éghajlati gradiens volt, az akvakultúra és a halászat most az egységességet támogatta.”

Vélemény, hozzászólás?