Az agyrák elleni küzdelem a kezdetektől

A McGill Egyetem kutatói azonosítják azokat a fehérjéket, amelyek rákos őssejteket hajtanak. A galektin1 nevű fehérje célzása és elnyomása hatékonyabb kezelést biztosíthat a glioblasztóma kezelésére, sugárkezeléssel kombinálva.

A terápiával szembeni ellenállása miatt a glioblasztóma a leggyakoribb és legagresszívabb rákos agydaganat felnőtteknél. Gyorsan nő és gyorsan terjed. Míg az olyan kezelések, mint a műtét, a sugárzás és a kemoterápia néhány hónapig segíthetnek a tünetek enyhítésében, a legtöbb esetben a daganatsejtek a kezelés után visszanőnek, és a rák kiújul. A kutatók szerint akármilyen alacsonyra is vágják a gyomokat, ha nem húzzák ki a gyökereket, a gyomok csak visszanőnek. A rákos sejtek közül egyesek őssejtekként viselkednek, amelyek reprodukálják és fenntartják a rákot, hasonlóan a normál őssejtekhez, amelyek általában megújítják és fenntartják szerveinket és szöveteinket – állítják a kutatók. A sejtek működési módjának megcélzásával új módszert fedeztek fel az új daganatok termelésének megszakítására.

„Amit találtunk, valóban megdöbbentő volt számunkra. Miután gátoltuk a galectin1 fehérjét, az agydaganatok egyszerűen nem növekedtek több hónapig”-mondja Arezu Jahani-Asl, a McGill Egyetem orvostudományi docense. „A betegek terápiára adott válaszának javítása érdekében ki kell használnunk ezeket az újonnan azonosított sebezhetőségeket a rákos őssejtekben.” A kutatók felfedezték, hogy a galectin1 nevű fehérje kölcsönhatásba lép egy másik HOXA5 nevű fehérjével, hogy ellenőrizzék a rákos őssejtek viselkedését vezérlő genetikai programokat. A galectin1 preklinikai modellekben történő elnyomásával jelentős javulást találtak a tumor sugárkezelésre adott válaszában, ami meghosszabbította az élettartamot. A kutatók a betegadatbázisokat is elemezték, és azt találták, hogy a glioblasztóma betegek, akiknek alacsony a galectin1 és a HOXA5 fehérjék expressziója, a legjobb prognózissal rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?