Átalakítás vagy újjáépítés? Az Ön otthonának mire van szüksége?

Ha olyan háza van, amelynek szüksége van egy kis ápolásra, akkor azon töprenghet, hogy felújítsa-e a meglévő házat, vagy lebontsa és kezdje elölről. Ez egy nagy döntés, amely alapos mérlegelést igényel. A költségvetésének és igényeinek megfelelő választáshoz kezdje néhány kérdéssel, majd alaposan tekintse át, hogy mit szeretne elérni, a meglévő ház állapota és a projektet befolyásoló helyi törvények alapján.

Ha azt tervezi, hogy hosszú távon lakik a házban, majd eladja, általában bölcsebb lesz lebontani és újjáépíteni, legalábbis pusztán pénzügyi szempontból. Az otthon fizikai elemei fölött már eljárhatott az idő. Abban a pillanatban, amikor a kalapács utoljára lecsap a házára, az időzítő ketyegni kezd. A külső festés akár hét évig is eltarthat, de zord éghajlaton inkább öt évig. A mosogatógépek kevesebb mint egy évtizedig, a központi légkondicionálók körülbelül 10-15 évig, a három füles kompozit zsindelyek pedig körülbelül 20 évig jók. Ráadásul míg egyes elemek élettartama lépcsőzetes, sok más eleme nagyjából ugyanabban az időben jár le. Ami a költségeket illeti, a mosogatógép cseréje senkinek sem móka, de képzelje el, hogy ugyanabban a naptári évben kell ezt megtennie, amikor a tetőt, az ereszcsatornákat és a központi légkondicionálót cserélte.

Az átépítéssel visszaállítja az órát a ház fizikai természete szempontjából: a készülékektől a ház burkolásáig (pl. tetőfedés, burkolat stb.). Amikor 15 évvel később eljön az eladás ideje, akkor egy 15 éves házat ad el a 40 éves helyett. Bónuszként abban az örömben volt része, hogy új házban élhetett ezalatt a 15 év alatt. A vásárlók szorosan hozzá vannak hangolva a házak korához – ha nem, akkor az ingatlanügynökük és a házfelügyelőjük jól felhívja a figyelmet erre a tényre. Ha szűkös a pénz, mindig az átalakítás a helyes út. Kezdje például egy fürdőszoba átalakításával, majd költözhet át más szobákba, amennyire a költségvetése és ideje engedi.

Vélemény, hozzászólás?