A vízvezeték-szerelő szalag megfelelő használata

A vízvezeték-szerelő szalagot a legtöbb menetes csatlakozáshoz ajánljuk, amelyek nem rendelkeznek beépített gumitömítéssel. Segít a csatlakozás megkenésében is, így a menetezés egy kicsit simább lesz, és segít megelőzni a csövek összetapadását, amikor szétszereljük a csatlakozást. A vízvezeték-szerelő szalag használata nagyon egyszerű, de van egy helyes és egy rossz módja is a felhordásának.

A vízvezeték-szerelő szalag megfelelő használatának trükkje az, hogy a megfelelő irányba tekerje a cső köré. Amikor a csövet a idomba fordítják, az illeszkedő szálak súrlódása a szalagot a cső körüli súrlódása miatt kell megfeszíteni, ahelyett, hogy ellene hatna és felcsavarná vagy felgömbölyítené a szalagot. Ezért tekerje a szalagot a cső köré az ellenkező irányba, mint ahogy a cső a csőszerelvénybe fog fordulni. Helyezze a vízvezeték-szerelő szalag végét a második menetre a cső végétől, és tartsa a helyén ujjával vagy hüvelykujjával. A szalagnak laposan (nem csomósodva) kell feküdnie a meneteken, és merőlegesen kell nyúlnia a cső hosszára. Kezdje el tekerni a szalagot a cső köré a cső elfordítási irányával ellenkező irányban. Tartsa fenn a szalag feszességét, hogy az szorosan körülölelje a csövet. A cső végétől távolabb dolgozzon, menet közben átfedve a szalagot.

Végezzen négy-hat körbetekerést a cső körül, a menetek végéhez közel (a cső végével szemben). Szakítsa le a szalagot a tekercsről úgy, hogy hüvelyk- és mutatóujja közé fogja, és élesen húzza; könnyen eltörik. Simítsa le a laza végét a szálakon. A cső készen áll a szerelvénybe való behelyezésre. Ha ismeri a csőillesztési vegyület (más néven csőtisztító) használatát, ugyanezekben az alkalmazásokban helyettesítheti vízvezeték-szerelő szalaggal. Használható minden szabványos fém csőanyaghoz, valamint merev műanyag csőhöz.

Vélemény, hozzászólás?