A víztárolás nyomon követése lehetőséget kínál a vízgazdálkodás javítására az árvizek és aszályok idején

Az Austin-i Texas Egyetem kutatói mérleget állítottak össze az Egyesült Államokban található vízről – 15 év alatt nyomon követték az ország 14 legnagyobb víztartójában a teljes vízkészletet. Az eredményeket 2021. augusztus 17-én tették közzé a Environmental Research Letters -ben, a kutatás az öntözési szokások és a vízen tapasztalható éghajlat kölcsönhatását vizsgálta.

A tanulmány megállapította, hogy az öntözés hatékonyabban kezelhető az Egyesült Államok keleti felének nedves régióiban, ahol a felszíni víz könnyebben hozzáférhető, és ez a megállapítás hatással lehet arra, hogy az Egyesült Államok hol termelhet élelmiszert a kutatók szerint. Mivel a jövőben hosszabb távú aszályok és időszakos intenzív árvizek várhatók, különösen az USA nyugati részén, egyre nagyobb az aggodalom a régió túlzottan adóztatott vízkészletei miatt, különösen az öntözött mezőgazdaság miatt. „Fontos megérteni az emberi vízfelhasználás és az éghajlati szélsőségek közötti kapcsolatot, hogy fenntarthatóbb vízgazdálkodási gyakorlatokat alakítsunk ki a jövőben” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Bridget Scanlon, az UT Gazdasági Földtani Irodájának vezető kutatója a Jackson School of Geosciences -től.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy a felszíni víznek milyen fontos szerepe van a felszín alatti vizek feltöltésében, mivel ezek a vízkészletek segítenek csillapítani az öntözés hatásait. Például a talajvíz szivattyúzása öntözés céljából a Mississippi Embayment Aquiferben meghaladta Kalifornia Központi Völgyét, a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területét. A műholdas adatok azonban azt mutatták, hogy a Mississippi Embayment nem tapasztalt hosszú távú talajvíz-kimerülést a magas szivattyúzás ellenére. A kutatók ezt a talajvíz szivattyúzásának tulajdonították, amely a nedves Mississippi-féle erődítmény sűrű patakhálózatából vizet gyűjt.

Vélemény, hozzászólás?