A cukorfogyasztás a szív és a has körüli nagyobb zsírlerakódásokhoz kapcsolódik, amelyek az egészségre veszélyesek. Ezt állítja egy tanulmány, amelyet ma közzétettek az European Journal of Preventive Cardiology-ban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) folyóiratában.
A kutatók megállapították, hogy a 20 év körüli időszak alatt a cukorbevitel kapcsolatban volt az élet későbbi szakaszában levő zsírtartalommal. Mind a cukorral édesített italok, mind a hozzáadott cukor magasabb bevitelét fokozatosan kimutatták a szervek körüli nagyobb zsírtartalmak szempontjából. „Megállapításaink több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a túl sok hozzáadott cukor és cukros italok fogyasztása a zsírszövetek nagyobb mennyiségéhez kapcsolódik” – mondta Dr. Lyn Steffen, a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatója. „Emellett tudjuk, hogy a zsírlerakódások a szívbetegségek és a cukorbetegség nagyobb kockázatához kapcsolódnak.” Azt tanácsolják, hogy csökkentsék a napi elfogyasztott cukor mennyiségét. „A cukros italok helyett igyunk vizet, és válasszunk egészségesebb ételeket a cukorban gazdag ételekkel szemben, mint például a sütemények” – mondta.
Az ételek és italok bevitelét háromszor meghatározták egy 20 éves időszak alatt (1985-2005). 25 év után (2010-ben) a mellkas és a has számítógépes tomográfiai (CT) vizsgálatát végezték el a has és a szív körüli zsírmennyiség mérésére. „Olvassa el az élelmiszer-címkéket, hogy ellenőrizze a vásárolt cukor mennyiségét. Keressen olyan összetevőket, mint a szirupok, glükóz, fruktóz, szacharóz és maláta. A rejtett cukor tisztább ismerete segít csökkenteni a fogyasztását.” Dr. Steffen elmondta: „Az egyéni erőfeszítéseink mellett a kormányok, élelmiszergyártók, éttermek, iskolák és munkahelyek fontos szerepet játszanak az élelmiszerek és italok cukortartalmának csökkentésében és az egészségesebb alternatívák kínálatában.”