A természet védelmének fontossága

Századunk emberének elsődleges kötelessége lenne a bioszféra védelme. A vadon élő fajok és a természeti területek védelme, az emberi társadalom érdeke. A környezet és a természetvédelem szorosan összefügg, sőt egyik védelme nem létezik a másik védelme nélkül.

Az emberi tevékenység olyan káros hatással van a környezetre és a természetre, hogy komoly ökológiai problémák adódhatnak ebből kifolyólag. Súlyos veszélyeket rejt magában az a tény, hogy a természet és környezetvédelem szabályai, törvényei ütköznek a multinacionális érdekcsoportok profit érdekeivel. Nemzetközi összefogás és nem kevés anyagi ráfordítás szükséges ahhoz, hogy a bioszféránkat megvédjük, azt remélve, hogy nem futottunk ki még az időből. Léteznek nemzetközi egyezmények, mint például a “Bécsi”, “Párizsi”, “Genfi”, amelyek nagy erőfeszítéseket tesznek a biodiverzitásért, a veszélyeztetett élőlények kereskedelme ellen, a vadonélő állatok és növények élőhelyeiért, a világ kulturális és természeti örökségének védelméért, az ózonréteg és a levegő tisztasága érdekében.

Napjainkban, sajnos egyre gyakoribb az egyes állatfajok és növényfajták kihalása, végleges elpusztulása, amiknek a kialakulásához több millió évnek kellett eltelnie. Azok a káros tényezők, amik veszélyeztetik a biodiverzitást, egymástól nem függetlenek, sőt összeadódnak, így fejtik ki bolygónkra pusztító hatásukat. A természet és környezetvédőknek az a céljuk és azért harcolnak, hogy az emberiség a természetben található értékeket őrizze meg eredeti formájukban, biztosítsa a tudományos kutatásokat, pozitív módon járuljon hozzá az oktatáshoz és nem utolsó sorban, a természet szolgálja a kirándulók és természetbarátok felüdülését. Sok esetben, a veszélyeztetett egyedeket, sikerül védelem alá helyezni. A veszélyeztetett állatok és növények fennmaradásáról a nagy kiterjedésű nemzeti parkok is gondoskodnak.

Vélemény, hozzászólás?