A tenyésztett húsevők „veszélyes egészségügyi tározókká” válhatnak

Egy tanulmány szerint a húsevő állatoknak nincsenek kulcsgénjeik, amelyek szükségesek a kórokozók által okozott fertőzés kimutatásához és reagálásához. A nagyszámú ragadozó, például a nyérc tenyésztése lehetővé tenné a nem észlelt „betegségtározók” kialakulását, amelyekben a kórokozó számos állatra terjedhet, és mutálódva veszélyt jelenthet az emberi egészségre.

A Cambridge-i Egyetem által vezetett kutatás felfedezte, hogy a húsevők immunrendszere meghibásodott, ezért valószínű, hogy tünetmentes hordozói a betegséget okozó kórokozóknak. A húsevők három kulcsfontosságú génje, amelyek kritikusak a bél egészsége szempontjából, elvesztették funkciójukat. Ha ezek a gének működnének, akkor gyulladásos reakcióknak nevezett fehérjekomplexeket termelnének, amelyek aktiválják a gyulladásos reakciókat és harcolnak a kórokozók ellen. A tanulmányt ma a Cell Reports folyóiratban tették közzé. A kutatók azt mondják, hogy a magas fehérjetartalmú húsevő étrend antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kompenzálhatják ezen immunpályák elvesztését a ragadozókban – minden bélfertőzést a hasmenés okoz. Az immunhiány azonban azt jelenti, hogy más kórokozók észrevétlenül tartózkodhatnak máshol ezekben az állatokban.

„Azt találtuk, hogy a gyulladásos gének egész csoportja hiányzik a húsevőkből – erre egyáltalán nem számítottunk” – mondta Clare Bryant professzor, a Cambridge -i Egyetem állatorvosi tanszékének vezető munkatársa. Hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy ezeknek a működő géneknek a hiánya hozzájárul a kórokozók azon képességéhez, hogy észrevétlenül elrejtőzzenek a húsevőkben, potenciálisan mutálódjanak és továbbadódjanak, és az emberi egészség kockázatát jelentik.” A zoonózisos kórokozók azok, amelyek állatok gazdaszervezetében élnek, mielőtt az emberek megfertőzéséhez kezdenek.

Vélemény, hozzászólás?