A tanulmány szerint a COVID-19 agy elleni támadása súlyos betegséget vált ki egerekben

A Georgia Állami Egyetem biológiai kutatói azt találták, hogy az egerek orrjáratainak a COVID-19-et okozó vírussal való megfertőzése gyors, fokozódó agyi támadáshoz vezetett, amely súlyos betegségeket váltott ki, még azután is, hogy a tüdő sikeresen megtisztította magát a vírustól.

Mukesh Kumar adjunktus, a tanulmány vezető kutatója elmondta, hogy az eredmények kihatással vannak a tünetek és a betegség súlyosságának széles skálájának megértésére azokban az emberekben, akiket a SARS-CoV-2, a COVID-19 okozó vírus fertőz meg. „Az a gondolkodásunk, hogy inkább légzőszervi betegségről van szó, nem feltétlenül igaz” – mondta Kumar. „Miután megfertőzte az agyat, bármit befolyásolhat, mert az agy ellenőrzi a tüdejét, a szívét, mindent. Az agy nagyon érzékeny szerv. Mindenért ez a központi processzor.” A Viruses folyóirat által közzétett tanulmány a vírusszinteket a fertőzött egerek több szervében értékelte. Az egerek kontroll csoportja egy adag steril sóoldatot kapott az orrjárataiban.

Kumar elmondta, hogy a pandémia elején az egereken végzett vizsgálatok az állatok tüdejére összpontosítottak, és nem értékelték, hogy a vírus behatolt-e az agyba. Kumars csapata megállapította, hogy a fertőzött egerek tüdejében a vírusszint a fertőzés után három nappal tetőzött, majd csökkent. Az ötödik és a hatodik napon azonban minden érintett egér agyában nagyon magas szintű fertőző vírust találtak, ekkor nyilvánvalóvá váltak a súlyos betegség tünetei, ideértve a nehéz légzést, a dezorientációt és a gyengeséget. A tanulmány megállapította, hogy az agy vírusszintje körülbelül 1000-szer magasabb, mint a test más részein. Kumar szerint az eredmények segíthetnek megmagyarázni, miért látszik, hogy egyes COVID-19 betegek a gyógyulás útján vannak, jobb tüdőfunkcióval, csak azért, hogy gyorsan visszaesjenek és meghaljanak.

Vélemény, hozzászólás?