A rovalpituzumab tesirine hatástalan a kissejtes tüdőrák ellen

A Journal of Thoracic Oncology (JTO) folyóiratban közzétett négy független tanulmány kimutatta, hogy a rovalpituzumab tesirine a kissejtes tüdőrák (SCLC) kezelésére nem hatékony az SCLC ellen, sápadttá teszi a terápia jövőjét, és bezárt egy négy évig nyitottnak tűnő ajtót, amikor megjelent az első tanulmány a terápiáról. A JTO a Nemzetközi Tüdőrák Tanulmányi Szövetség hivatalos folyóirata.

A kísérő szerkesztőség, amelyet Dr. Dipesh Uprety, Dr. Jordi Remon és a JTO szerkesztője, Dr. Alex A. Adjei írt, tárgyalja a terápia klinikai vizsgálatainak közelmúltbeli történetét, és felvet néhány lehetséges okot, amiért a gyógyszer nem volt hatékony. A szerkesztőség szerint az SCLC továbbra is nehezen kezelhető betegség, különösen a visszaesés idején. Jelenleg a topotekán a leghatékonyabbak közé tartozik, de nem a legkívánatosabb és legkedveltebb gyógyszer a toxicitási profilja miatt. Ennek ellenére az új szereknek nehéz volt „legyőzni” ezt a gyógyszert. Számos III. Fázisú klinikai vizsgálat nem mutatott ki jobb túlélést a topotekánhoz képest. 2017 -ben a klinikusok óvatosan bizakodóak voltak, amikor Dr. Charles Rudin és kollégái közzétették a Lancet Oncology rovalpituzumab tesirine egyik első tanulmányát.

„A Rova-T-vel végzett első fázisú klinikai vizsgálat, amely humán fázisban zajlott, jelentős lelkesedést váltott ki a hatékonysági eredmények miatt. Egy post hoc elemzésben az ORR nem különbözött a második vagy harmadik vonalban kezelt betegek között” – írja a szerkesztőség. Az e havi JTO -ban közzétett négy tanulmány azonban azt mutatja, hogy a rovalpituzumab tesirine nem tudja kiszorítani a topotekánt, mint az SCLC hatékony terápiáját, ezért a továbbiakban még több vizsgálatot és tanulmányt készülnek végezni ezzel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?