A pécsi Nádor Szálló története

A híres pécsi szálloda immár közel negyedévszázada alussza csipkerózsika álmát. A Pécs főterén, a Széchenyi téren magasodó hotelről sok turista kérdezi az idegenvezetőket és a helyieket. Az épület helyén először 1845-ben épült egy szálló, amelyet első Nádor Szállónak is neveznek.

Nevét József nádorról kapta. A szálloda később öröklés útján a híres pécsi Perczel család birtokába került, akik a régi, jóval kisebb klasszicista épület helyére 1902-ben egy grandiózus hotelt építettek. A szecessziós stílusú épület Pécs város díszévé, egyik jelképéve vált. A kor egyik legmodernebb szállodája volt, ahol Magyarország legnevesebb személyiségei fordultak meg. Földszintjén üzemelt a legendás 100 fős Nádor kávézó és a 120 fős söröző. Ezenkívül egy 220 fős étterem és egy 100 fős vadászterem is várta a vendégeket. Az épületben 75 darab, a kor minden igényének megfelelő szoba lett kialakítva.

Az 1953-as államosítást követően továbbra is igen népszerű volt, a pécsi közéleti személyiségek rendszeres találkozóhelye. Az épület felújítása, modernizálása azonban elmaradt, állapota egyre csak romlott, míg 1989-ben bezárásra került. Többször is próbálkoztak a felújításával, azonban ez mindig valamilyen gazdasági problémába ütközött. 2005-ben mélygarázs és egy új homlokzat épült közel 700 millió forintért, a szálloda teljes befejezése azonban elmaradt. Így Pécs egyik legszebb épülete továbbra is várja a teljes felújítást. Jelenleg a földszinti csupasz falak között egy galéria üzemel, így az épület egy része látogatható.

Vélemény, hozzászólás?