A molekulaszerkezetek segíthetnek a neuronok létrehozásában a regeneratív orvoslás számára

Képzelje el, hogy a sebészek egészséges idegsejteket tudnának átültetni neurodegeneratív betegségekben vagy agy- és gerincvelő sérüléseiben szenvedő betegekbe. És képzelje el, hogy a laboratóriumban képesek ezeket a neuronokat „növeszteni” a beteg saját sejtjeiből egy szintetikus, rendkívül bioaktív anyag felhasználásával, amely alkalmas 3D nyomtatásra.

Az északnyugati egyetem kutatói egy új nyomtatható, az agyszövet tulajdonságait utánzó biomassza felfedezésével közelebb vannak egy olyan platform kifejlesztéséhez, amely képes regeneratív orvoslás segítségével kezelni ezeket a betegségeket. A felfedezés kulcsfontosságú összetevője az a képesség, hogy az anyagon belüli molekulák összerakódási folyamatait ellenőrizni tudja, lehetővé téve a kutatók számára, hogy módosítsák a rendszerek felépítését és funkcióit a nanomérettől a látható jellemzők skálájáig. Samuel I. Stupp laboratóriuma a Science folyóiratban közzétett egy 2018-as cikket, amely kimutatta, hogy az anyagokat nagyon dinamikus molekulákkal lehet megtervezni, amelyek nagy távolságok vándorlására és önszerveződésre vannak programozva nagyobb, „felépített” nanoszálakból álló kötegek kialakítására.

A Stupp által vezetett kutatócsoport bebizonyította, hogy ezek a felépítmények fokozhatják az idegsejtek növekedését, ami fontos megállapítás, amely kihatással lehet a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, valamint a gerincvelő sérülésének sejttranszplantációs stratégiájára. „Ez az első példa arra, hogy a molekuláris átalakítás jelenségét, amelyről 2018-ban beszámoltunk, felhasználhattunk a regeneratív orvoslás alkalmazására” – mondta Stupp, a tanulmány vezető szerzője és az északnyugati Simpson Querrey igazgatója. „Az új biomateriális konstrukciókat is felhasználhatjuk a terápiák felfedezéséhez és a kórképek megértéséhez.”

Vélemény, hozzászólás?