A mély tengerfenék tápanyaga létfontosságú a globális élelmiszerláncban

Egy új kutatás szerint az erodált tengerfenék kőzetei alapvető táplálékforrást jelentenek a sodródó tengeri élőlények számára az élelmiszerlánc alján. A Leedsi Egyetem vezette eredmények azt mutatják, hogy a vas – a mikroszkopikus tengeri algák nélkülözhetetlen tápanyaga, vagy a fitoplankton – felszabadul az óceán mélyén fekvő üledékekből.

A kutatás azt mutatja, hogy ellentétben azzal a várakozással, hogy a mélytengeri oxigén megakadályozza az oldott vas távozását a tengerfenékről, az oxigén és a szerves anyagok kombinációja valóban ösztönözheti a vas felszabadulását az üledékekből az óceánba. A mai napon, a Nemzeti Tudományos Akadémia (PNAS) folyóiratában megjelent kutatás befolyásolhatja az óceán szén-dioxid-körének tanulmányozásának és a tengeri környezet kezelésének jövőbeli megközelítéseit, amelyeknek figyelembe kell venniük a tengerfenék folyamatainak tengeri ökológiára gyakorolt ​​hatásait. A jelentés vezető szerzője Dr. Will Homoky, a Leeds Föld- és Környezetvédelmi Iskolájának egyetemi akadémiai munkatársa.

Azt mondta: „Megállapításainkból kiderül, hogy a mély tengerfenék sekély felülete fontos vasforrást – szűkös mikroelemeket – jelent az óceán számára.” Megmutatjuk, hogy a kőzetásványok szerves anyagokkal és oxigénnel történő lebomlása miatt apró rozsdarészecskék keletkeznek, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy feloldódjanak és a tengervízbe kerülhessenek. „Ezek az apró rozsdarészecskék és kémiai aláírásaik megmagyarázzák, hogy az óceán belső részének nagy részeiben található vas hogyan származhatott a mély óceán üledékeiből, oly módon, amelyet valaha gyakorlatilag lehetetlennek gondoltak.” A nanométer méretű vasrészecskék – más néven kolloidok – fontos táplálékforrást jelenthetnek a fitoplankton számára, amely a tengeri élőlények széles körének elsődleges táplálékforrását képezi, befolyásolva a globális táplálékláncokat.

Vélemény, hozzászólás?