A magányos legyek, mint sok más ember, többet esznek és kevesebbet alszanak

A COVID-19 összekuszálta az alvási ütemtervet és megnövelte a derékvonalat. Az egyik bűnös maga a társadalmi elszigeteltség lehet. A tudósok megállapították, hogy a kémcsövekben karanténba helyezett magányos gyümölcslegyek túl keveset alszanak és túl sokat esznek mindössze egy hetes társadalmi elszigeteltség után – derül ki a Nature -ben megjelent új tanulmányból.

Az eredmények, amelyek leírják, hogy a csoporttól való krónikus elszakadás hogyan vezet a génexpresszió, az idegi aktivitás és a legyek viselkedésének megváltozásához, az egyik első robusztus állatmodell a test magányra adott biológiai reakciójának tanulmányozásához. „A legyek úgy vannak bekötve, hogy konkrét választ adjanak a társadalmi elszigeteltségre” – mondja Michael W. Young, a Rockefeller Genetikai Laboratóriumának vezetője. „Megállapítottuk, hogy a magánynak kóros következményei vannak, amelyek az idegsejtek egy kis csoportjának változásaihoz kapcsolódnak, és elkezdtük megérteni, hogy mit csinálnak ezek az idegsejtek.” A Drosophila társas lény. A gyümölcs legyek csoportosan táplálkoznak és szerenádoznak egymásnak bonyolult párzási rituálékon keresztül, miniatűr ökölvívó mérkőzéseken. És akkor kiborulnak: a legyek minden nap 16 órát alszanak, felosztva a bágyadt déli alvás és a teljes éjszakai pihenés között.

Így amikor Wanhe Li, Young laboratóriumi munkatársa elkezdte vizsgálni a krónikus társadalmi elszigeteltség biológiai alapjait, a barátságos és jól tanulmányozott gyümölcslégyhez fordult. „Újra és újra a Drosophila a helyes útra vezetett minket” – mondja Young. „Az evolúció nagyon sok bonyolultságot öltött ezekbe a rovarokba régen, és amikor belemélyedünk a rendszereikbe, gyakran találunk valami alapot, ami az emlősökben és az emberekben is megnyilvánul.” „Ha nincs ütemtervünk, a gyümölcslégy az útitervünk lesz” – teszi hozzá Li.

Vélemény, hozzászólás?