A madarak megtanulják elkerülni a mutatós, nehezen elkapható pillangókat

Néhány pillangó mutatós színei reklámozhatják sebességüket és fürge képességüket, akárcsak egy sportkocsi fényes sárga festékrétege. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a madarak megtanulhatják felismerni ezeket a vizuális jelzéseket, elkerülve nemcsak a lepkéket, akiket korábban nem sikerült elkapniuk, hanem a hasonló kinézetű fajokat is.

A kutatás az eddigi legerősebb bizonyítékokat szolgáltatja a kitérő utánzás gondolatához, amely stratégia során az állatok megvédik magukat a ragadozóktól azáltal, hogy összehangolják az agilis rokonok színeit vagy mintáit. A hipotézist először több mint 60 évvel ezelőtt javasolták tesztelésre De kísérleti körülmények között a kutatók azt tapasztalták, hogy a vadmadarak megtanulták és emlékeztek a mesterséges lepkék szárnyképére, amelyek kikerülték a támadásokat, valamint azokat, amelyeknek rossz volt az íze. Váratlanul a madarak megtanulták gyorsabban elkerülni a lepkéket, amelyeket nem tartottak kívánatosnak. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a nehezen megfogható lepke legalább olyan hatékonyan elrettentheti a ragadozókat, mint a kémiai védekezés.

„Van egy általános elképzelés, hogy a gusztustalan viselkedés az egyik legjobb védekezési mód, de legalábbis ebben a kísérletben ez nem bizonyult igaznak” – mondta Keith Willmott, a tanulmány társszerzője, kurátor és a floridai Természettudományi Múzeum McGuire Lepidoptera és Biológiai Sokféleség Központjában. A figyelmeztető színekkel kapcsolatos legtöbb kutatás a kémiai védettséggel rendelkező és azokat utánzó fajokra összpontosított. Az uralkodó lepkék például a narancssárga mezőben fekete vonalak fényes szárnymintáival rendelkeznek, jelezve, hogy rossz ízű méreganyagokat tartalmaznak. Egy ragadozó, amely megeszi ezeket, a jövőben valószínűleg elkerüli mind a hasonló kinézetű pillangókat is. De egyre több tanulmány szerint a mutatós külső valami egészen mást jelenthet: azt, hogy az állat gyors.

Vélemény, hozzászólás?