A madarak életre szóló kapcsolatokat kötnek?

A madarak egy életre párosodnak? Ez az egyik legnépszerűbb madárkérdés, és az egyik legkitartóbb madarakkal kapcsolatos legenda. A kérdés megválaszolása azonban attól függ, hogy a vadmadarak esetében mind a „párzást”, mind az „életet” milyen mereven határozzák meg.

A madarak nem alakítanak ki érzelmi kapcsolatokat, mint az emberek, és a párosodás kialakításának elsődleges törekvése az utódok előállítása, semmilyen érzelmi kiteljesedés nem jöhet szóba. Minden madár számára a túlélő utódok születésének esélye akkor a legjobb, ha erős, egészséges társuk van, ezért a madaraknak különböző udvari rituáléik vannak a legmegfelelőbb partner megtalálásához. Miután megtalálták azt a partnert, a madarak kopulálnak, és tojást akarnak létrehozni. Ez a párzás két madár közötti hosszabb kötődéshez vezethet de nem minden esetben. Számos madárfaj poligám, és ugyanazon fészkelési időszakban több partnerrel párosodik, hogy a lehető legtöbb petére terjesszék génjeiket.

Különböző madárfajok párokban maradnak, különböző ideig. Egyes kötelékek hosszabbak, például a rubintorkú kolibrik, elég hosszú ideig párosodnak, majd a hím madár elhagyja őket, és nincs további szerepe a fészeképítésben, petesejtekben vagy keltetőnevelésben. Más madarak azonban együtt maradnak a fészkelési időszakban is. Mindkét partner együtt fog működni a megfelelő otthon megteremtésében, vagy az ellátási feladatok megosztása révén, vagy úgy, hogy az egyik partner a másikat úgy táplálja, hogy élelmet visz a fészkébe, és elrettenti a lehetséges ragadozókat. Ha egy madárfaj egy fészkelési időszakban egynél több fiókát képes felnevelni, ugyanaz a partnerpár együtt dolgozhat több fióka gondozásán. Néhány madár csak az első tojás kikeléséig marad monogám, míg mások az egész szezonban együtt maradnak, de a fészkelési időszak vége után külön utakon járnak.

Vélemény, hozzászólás?