A légszennyezésnek való rövid távú kitettség akadályozhatja a megismerést

A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának kutatói által vezetett új tanulmány szerint akár néhány hét leforgása alatt is akadályozhatja a légszennyezés a szellemi teljesítményt. Ezek a káros hatások azonban csökkentek azoknál az embereknél, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) szednek, mint például aszpirint.

A tanulmány az elsők között tárja fel a rövid távú légszennyezési expozíciókat és az NSAID-ok alkalmazását azok hatásainak enyhítésére. Az eredményeket a Nature Aging folyóiratban publikálták. Példák olyan eseményekre, amelyek rövid távon növelhetik a légszennyezettség való kitettséget, lehetnek erdőtüzek, szmog, használt cigarettafüst, széngrillezők és a hálózati forgalom. A kutatók megvizsgálták a finom részecskék (PM2,5) és a PM alkotórészének a fekete szénnek való kitettség és a kognitív teljesítmény kapcsolatát.  Azt is megvizsgálták, hogy az NSAID-ok szedése módosíthatja-e kapcsolataikat. A kognitív teljesítményt a Global Cognitive Function (GCF) és a Mini-Mental State Examination (MMSE) skálákkal értékelték.

A 28 napon keresztüli megnövekedett átlagos PM2,5-expozíció a GCF és az MMSE pontszám csökkenésével járt együtt. Azok a férfiak, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedtek, a légszennyezésnek a kognitív egészségre gyakorolt ​​kevesebb rövid távú hatását tapasztalták, mint a nem használók, bár a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek közelmúltbeli használata és a kognitív teljesítmény között nem volt közvetlen összefüggés. A kutatók feltételezik, hogy az NSAID-k, különösen az aszpirin, mérsékelhetik az ideggyulladást vagy az agy véráramlásának változását, amelyet a szennyezés belélegzése vált ki. „A kibocsátásokra vonatkozó előírások ellenére a légszennyezés rövid távú megugrása továbbra is gyakori, és károsíthatja az egészséget, beleértve azokat az szinteket is, amelyek általában veszélyesnek tekinthetők” – mondja Andrea Baccarelli.

Vélemény, hozzászólás?