A kutatók elárulják, miért károsítja a hőstressz a spermiumokat

Az Oregoni Egyetem biológusai a Caenorhabditis Elegans modellszervezetet alkalmazták azon molekuláris mechanizmusok azonosítására, amelyek DNS-károsodást okoznak a spermiumokban, és hozzájárulnak a férfiak meddőségéhez hőhatás miatt.

Embereknél a spermiumtermelés optimális hőmérséklete alig haladja meg a testhőmérsékletet.  A hő okozta férfi meddőség jelensége jól ismert, és alaposan tanulmányozták a modern hőhatásoknak, például a pezsgőfürdőknek, a szoros ruházatnak és a túl hosszú vezetési időknek a hatásait. A spermiumokat károsító és a megtermékenyítést károsító mechanizmusok nem teljesen ismertek. “Mind az emberek, mind a C. elegans esetében a hőmérséklet viszonylag kicsi emelkedése elegendő a férfi termékenységének csökkentésére” – mondták a kutatók. A C. elegans-ban, a gömbférgek egyik típusában a normálist meghaladó érték növekedése a DNS-károsodás 25-szeres növekedéséhez vezetett a spermiumok fejlődésében a nem exponált spermiumokhoz képest. A sérült spermiumokkal megtermékenyített tojások nem hoztak utódot.

Ezt az alapvető kutatási felfedezést részletezi egy cikk, amelyet a libudai UO laboratóriumi kutatók október 15-én tettek közzé a Current Biology folyóiratban. Nicole A. Kurhanewicz posztdoktori kutató a tanulmány vezető szerzője. A tanulmány ütemtervet biztosít a tudósok számára, hogy emlősökön és embereken végezzenek vizsgálatokat annak megerősítésére, hogy ugyanazok a mechanizmusok hozzájárulnak-e a férfiak meddőségéhez – mondta R. Scott Hawley, a meiózis kutatási szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. Hawley, a Nemzeti Tudományos Akadémia tagja és a Missouri állambeli Kansas City-i Stowers Institute for Medical Research doktori iskolájának dékánja hallott egy előzetes megállapításokról egy tudományos konferencián, ami sokat segíthet.

Vélemény, hozzászólás?