A kismama táska tartalma

A szülés várható időpontja előtt általában megkörnyékezi a kismamákat az úgynevezett „fészekrakó” ösztön, mely alkalmával lázas pakolásba, szobaberendezésbe, kisruhák mosásába, vasalásába kezdenek.

Ez az ösztön vélhetően a kórházba szánt nagytáska bepakolására is sarkallja a leendő anyukákat. Nyilván mindenki szeretné a szülőszobán a lehetőségekhez mérten komfortosan érezni magát, így időben elkezdi az összekészülést, hogy minden kéznél legyen, ami ehhez hozzájárul. Ez sokaknál úgy zajlik, hogy szem előtt van az ominózus táska, melybe jártába-keltébe bedobál 1-1 holmit az ember, ami éppen eszébe jut. De mégis mi az, ami elengedhetetlen? Természetesen a várandósgondozás alatt felgyülemlett orvosi papírok, a kiskönyv és a személyes okmányok! Ezek nélkül már a kezdő lépések is igen nehezen mennének. A házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági nyilatkozat szintén nagyon fontos elemét képezi a paksamétának, melyet majd elkérnek a nővérkék.

A fentiek mellett a többi már annyira talán nem SOS, hisz bármelyik családtag pótolhatja menet közben. Azért a teljesség igénye nélkül egy rövid felsorolás mégsem árt. A kismamának a tisztálkodó szerek mellett érdemes, papucsot, törölközőt, köntöst, hálóinget, fehérneműt, eldobható bugyit, valamint intimbetétet a táskába pakolni saját részre. Apás szülés esetén az apás szülő szettet is elő lehet készíteni, nehogy lemaradjon! A babáknál más a helyzet. Vannak kórházak, ahol nem kérnek semmit az újszülöttek számára, mert az ott töltött idő során végig biztosítják a szükséges dolgokat. Azonban olyan hely is akad, ahová javasolják, hogy a kismama tegyen el törlőkendőt, pelenkát, bodyt és rugdalózót (lehetőleg a baba méretének megfelelőt), kis kesztyűt, sapkát, babaápoló krémet. A melegebb ruhákat, babahordozót célszerű csak a távozás napján bekérni apától vagy a kísérő családtagtól. Ezek talán a legszükségesebb dolgok. Emellett még egy jó könyv, rejtvény, újság, fülhallgató is jó szolgálatot tehet, persze ez helyzettől függ. S bár ez nem a táskába való, ám mégis jó, ha megvan: a bátorság! Kedves kismamák, nem lesz könnyű, azonban a végeredmény egy kis csoda, akiért megéri!