A kamaszkori problémák szülői szemszögből nézve

Mielőtt, saját magunk megtapasztalnánk a gyerekünk serdülőkorral járó problémáit, barátoktól, ismerősöktől már valószínű megtudunk néhány dolgot, amitől aztán vagy megijedünk, vagy pedig bepánikolunk mint szülő.

Természetesen minden szülő azt szeretné, hogy konfliktusmentesen vészelje át ezt az időszakot gyerekével. Nagyon kevés az a család, ahol gondok és bajok nélkül lesz a gyerekből felnőtt. Minden kamaszkorú gyereknél nagy változások mennek végbe nagyon rövid idő alatt, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt. A szülők csak ámulnak és egymást vádolják, hogy gyermekük egyik napról a másikra elkezd titokban dohányozni, alkoholt kóstolgatni, kimaradozni otthonról, tiszteletlenül beszélni és minden figyelmeztetés ellen tiltakozni. Ez a lázadó korszakuk, amikor nem a szülőknek, hanem a kortársaiknak akarnak megfelelni. Hiábavaló a szülői figyelmeztetés arra a sok veszélyre, ami rájuk leselkedik, ezzel szemben is passzívak maradnak.

Napjainkban, a serdülő gyerekeknél elég gyakori a depressziós megbetegedés, mely növeli az öngyilkosságra való hajlamot. Az erőszak előfordulását, melyeknek előzménye a bandákhoz való csatlakozás, lőfegyverekhez való hozzáférés, kábítószer fogyasztás. Nagyon fontos, hogy serdülő gyerekét mindenben támogassa szülő, hogy könnyebb kamaszkora legyen és harmonikussá váljanak a kapcsolatai. Szeresse őt nagyon, de okosan. A legjobb nevelési módszer, ha sokat foglalkozik gyerekével, szabadidőben mindig szervezzen közös programot  és bármilyen problémával fordul a szülőhöz, mindig együtt keressenek rá a megoldást. Ne csak a szülőt lássa az édesapjába vagy édesanyába, hanem a legjobb barátját is. A kamaszok általában okosak és intelligensek, de nagyon sok problémával kell megküzdeniük ebben a korban, mint például szorongás, megromlott barátságok, kiközösítés, magány,  szerelemre való vágyakozás, félelem a megszégyenüléstől, csökkenő önbizalom stb. Az biztos, hogy nincs könnyű dolguk a szülőknek ebben a felgyorsult és ingermentes világban, de egy kis odafigyeléssel és segítséggel sikeres és kiegyensúlyozott lesz a kamasz.

Vélemény, hozzászólás?