A hengerfej a motor legfontosabb eleme

Úgy is mondhatnánk, hogy a járművekben található motor, pont olyan szerepet tölt be, mint az emberi szervezetben a szív. Vagyis minden legfontosabb feladat rá hárul. A motor egy komplexet alkot, melyben számos fontos alkatrész megtalálható, egyik ilyen elem a hengerfej is.

Hengerfej a motor lelke és legtetején található. Az alkatrészek összessége egy komplexet képeznek, melyben számtalan különböző alkatrész található meg. A felépítése igen bonyolult, de ez teljesen érthető is, hiszen minden tökéletesen kell, hogy működjön, ahhoz, hogy a jármű működőképes legyen. Többek között ebben a komplexben található meg az égéstér, a szívószelep, kipufogó szelep, vezérmű tengely, himba, hidrotőke, szeleprugók, szeleptányér és a szelep ék is. Ezeknek az alkatrészeknek az előállítása nagyon finom és precíz munkát igényel, hiszen a tökéletes illeszkedésükön nagyon fontos. A hengerfejek előállíthatóak öntöttvasból vagy alumíniumból. Illetve abban az esetben. ha versenycélra készülnek, akkor akár speciális ötvözetből is előállíthatóak.

A gyártási technológia alapján egy öntő formát készítenek el, melybe a különböző folyékony fémeket öntenek bele. Ezt követően a kihűlt nyers munkadarabot munkálják meg a tökéletes formára. Ám attól függően eltérhetnek, hogy benzines vagy dieseles hengerfejről beszélünk, hiszen annak függvényében történik meg a kialakításuk. Ugyanis abban az esetben különböző kamrákkal kell ellátni őket. A hengerfejben már az öntés során meghagynak egy külön helyet, ahol a működés során majd a hűtés történik. A hengerfej az a fő alkatrész ebben a komplexben, ami nélkülözhetetlenek a motor működtetéséhez. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, akkor kattintson az evoauto.hu oldalára.

Vélemény, hozzászólás?