A hangszer definíciója

A hegedű által keltett hangok nem mindig zenei jellegűek, de a hegedűt ennek ellenére hangszernek tekintik. Ha azonban botokat vagy autómotorokat használ a zene létrehozásához, akkor azok hangszerek lesznek? Ez a kiindulópont Per Anders Nilsson kutatásaihoz a Göteborgi Egyetemen, Svédországban.

2011. november 25-én Per Anders Nilsson sikeresen megvédte doktori értekezését A Field of Possibility: digitális hangszerek tervezése és lejátszása a zenei előadás tárgyában a Göteborgi Egyetem Zene- és Drámaakadémiáján. Az értekezés számos testreszabott digitális hangszert tárgyal, amelyeket improvizációra szántak, és amelyeket Per Anders Nilsson készített. A dolgozaton kívül a szöveg tartalmazza a koncertek videófelvételeit, amelyeken a Beam Stone improvizációs csoporttal és a pantoMorf duóval lép fel, valamint duettezik a basszusgitáros Peter Jansonnal és szólistákkal. Per Anders Nilsson kutatási projektje többek között a speciális célú digitális hangszerek, esetükben az együttes improvizáció megalkotásáról szól. A gyakorlatban az általa létrehozott hangszerek hiper-műszert alkotnak: körülbelül tíz hangszeres modult gyűjtenek össze és kapcsolnak össze egy közös számítógépes programban. A választás változó, és a kontextus határozza meg.

A kihívást az jelentette számára, hogy azonos identitású és korlátozott hangszereket hozzon létre, pontosan úgy, mint a hagyományos hangszereknél. Ahhoz, hogy teljes legyen, gyakorolni kell, pontosan ugyanúgy, mint minden más hangszer esetében. A zenei készségeket beépíthetjük egy digitális hangszerbe is, lehetővé téve, hogy a zenész jobban játsszon, mint amennyire képes. Az egyik példa Per Anders Nilsson hangszere, a Walking Machine, amely lehetővé teszi számára, hogy jazz stílusban játsszon a dobon és a basszusgitáron, annak ellenére, hogy egyik hangszeren sem tud különösebben jól játszani. A játéktervező ezeket virtuális készségeknek nevezi.

Vélemény, hozzászólás?