A hal úszása sokat elárul személyiségéről

A személyiséget mindenféle állatfajban leírták, a hangyáktól kezdve a majmokig. Néhány egyén félénk és mozgásszegény, míg mások merészek és aktívak. Az Ecology and Evolution című új tanulmányban kiderült, hogy a hal úszása sokat elárul a személyiségéről.

Ez az új kutatás a halakkal kapcsolatban azt sugallja, hogy a szakértők megbízhatóan mérhetik az állatok személyiségét pusztán abból a szempontból, ahogy az egyes állatok mozognak, ez egyfajta mikropersonalitási tulajdonság, és ez a módszer felhasználható a vadállatok személyiségbeli különbségeinek vizsgálatában. A Swansea Egyetem és az Essexi Egyetem biológusokból és matematikusokból álló csoportja 15 halfajtát vizsgáltak. A felvételek nagyfelbontású nyomkövetési adatainak felhasználásával a csapat megmérte, hogy a halak mennyire és milyen gyakran fordulnak meg, és mennyire állnak meg majd kezdenek mozogni. Az adatokból kiderült, hogy az egyes halak mozgása nagyon eltérő volt, és hogy ezek a különbségek erősen megismételhetők – tehát annyira, hogy a kutatók egy halat csak annak mozgási adatai alapján tudtak azonosítani.

Dr. Ines Fürtbauer, a Swansea Egyetem tanulmányának társszerzője elmondta: „A halakban ezek a mikró perszonalitások olyanok, mint az aláírások – különbözőek és egyediek az egyén számára. Megállapítottuk, hogy a halak aláírásai azonosak voltak, amikor egyszerűen változtattunk a halak tartályain. Lehetséges azonban, hogy ezek az aláírások az állat élete során fokozatosan, vagy hirtelen megváltoznak, ha egy állat valami újjal vagy váratlannal találkozik a környezetében. Az állatok mozgásának hosszabb időn keresztül és a vadonban történő nyomon követése segít jobban megérteni nemcsak a személyiséget, hanem azt is, hogy milyen rugalmas az állat viselkedése.

Vélemény, hozzászólás?