A hajhullás okai és típusai

Hajunk a teljes megjelenésünk meghatározó része. Ezért nem szívesen szembesülünk elvesztésével, hiszen önbizalmunk megrendül és nem szívesen nézünk szembe tükörképünkkel. Hajminőségünket jelentősen befolyásolják örökletes tényezők, évszakváltások, hormonális változások, de az is, hogy hogyan bánunk vele (hajfestés, hajvasalás, stb.).

Naponta 50-100 hajszálunkat is elveszítjük, de ez egy normális folyamat, hiszen ugyanennyi új hajszálat is növesztünk helyette. Ha az egyensúly megborul, akkor kezdjük el érzékelni, hogy ritkul a hajunk.

A női hajhullás mögött állhatnak nőgyógyászati, vagy pajzsmirigy problémák, de akár gyulladásos folyamatok is (pl. fogászati problémák). A hormonális változások (pl. menopauza) szintén okozhatnak hajhullást, de a vitamin- és ásványianyag hiány is. Ne odázzuk el az orvosi kivizsgálást!

A stresszes életmód, illetve egyes gyógyszerek szedése úgyszintén hajhullást idéznek elő.

Hajhullás esetén megkülönböztetünk diffúz és foltos hajhullást. A diffúz hajhullás esetében egyenletesen, a teljes hajas fejbőrön jellemző a hajvesztés. A foltos hajhullás esetén különböző méretű, egybefüggő foltokban hullanak ki a hajszálak. Ide sorolhatjuk az androgén, azaz férfias típusú hajhullást is, mely férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul a homlok két oldalán. Ilyenkor a hajvonal hátra húzódik a hajvesztés miatt. Ez egy hormonális eredetű probléma, férfiaknál már akár fiatal korban is elkezdődhet, nőknél jellemzően a menopauza környékén jelentkezik, mivel csökken az ösztrogéntermelés és ezáltal nő az androgén hormonok aránya.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a különböző, divatos sztárdiéták mennyi kárt tehetnek hajunkban! Mivel általában ezek hiány diéták, hajhagymáink viszont csak a bevitt tápanyagokból tudnak táplálkozni, így a hajunk megsínyli az ilyen jellegű fogyókúrákat. Akár a hajhullás megállítása, akár a hajnövesztés beindítása a célunk, vizsgáljuk meg étrendünket, hogy tartalmazza-e a szükséges tápanyagokat. Az egészséges haj az egészséges hajhagymákból tud kinőni. Az egészséges hajhagymának viszont szüksége van tápanyagokra és oxigén ellátásra. Ma már számtalan hajvitamin kapható, melyekkel belülről tudjuk táplálni hajunk. Továbbá sok külsőleg alkalmazható szérum kapható, melyet a fejbőrbe kell masszírozni. A masszázs egyébként is nagyon áldásos hatású, hiszen stimulálja a vérkeringést a fejbőrben. Használjunk Full Hair kefét a masszírozáshoz, hogy hajhagymáink minél több tápanyagot tudjanak felvenni. Ezáltal megerősödnek, gyorsabban nőnek és csökken a hajhullás is.

Vélemény, hozzászólás?