A gombák a bélben megalapozzák a fertőzés elleni elsődleges immunitást

A Weill Cornell Medicine tudósainak új kutatása szerint a bélben gyakran előforduló gombák megtanítják az immunrendszert, hogyan reagáljanak veszélyesebb rokonaikra. Ennek a folyamatnak a lebontása az emberekben hatékony lehet a halálos gombás fertőzésekre.

A Cellben február 5-én megjelent tanulmány új fordulatot tár fel az emberek és a hozzájuk kapcsolódó mikrobák közötti összetett kapcsolatban, és utat mutat az új terápiák felé, amelyek segíthetnek a gyógyszerrezisztens kórokozók növekvő dagályának leküzdésében. Az új felfedezés a gyulladásos bélbetegséggel kapcsolatos munkából eredt, amelynek eredményeként a betegek gyakran a normálisnál nagyobb gombapopulációt hordoznak a belükben. Ezek a betegek gyakran erős ellenanyag-reakciókat fejtenek ki a mannan ellen, amely molekula a gombafajok széles körében közös. Dr. Iliyan Iliev, a Weill Cornell Medicine Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályának orvostudományi docense azonban észrevette, hogy ezekben a vizsgálatokban az egészséges kontrollok bizonyos szintű gombaellenes antitestekkel is rendelkeztek.

„Egészséges egyéneknél nem voltak tényleges bizonyítékok a gombás fertőzésekre, amelyeket megvizsgáltunk, ezért elkezdtünk gondolkodni ezen antitestek lehetséges működésén” – mondta Dr. Iliev, aki a tanulmány vezető szerzője és a Jill Roberts Institute tagja. A csapat kifejlesztett egy platformot, amely lehetővé tette számukra, hogy meghatározzák, mely bélgombákra irányulnak az egyes betegek vérében lévő antitestek felé. Erős reakciót észleltek a Candida albicans élesztővel szemben. Az egereken végzett kísérletekben dr. Iliev és Itai Doron, a Weill Cornell Orvostudományi Doktori Iskola laboratóriumi doktorjelöltje és a tanulmány vezető szerzője megállapította, hogy az állatok belének Candida albicans-tal való kolonizálása antitesteket fejlesztett ki a gomba a véráramukban, annak ellenére, hogy nem alakultak ki vér által okozott gombás fertőzések.

Vélemény, hozzászólás?