A gyógyszeradagoló kapszula helyettesítheti a fehérje gyógyszerek injekcióit

Az elmúlt években a tudósok olyan monoklonális antitesteket fejlesztettek ki – olyan fehérjéket, amelyek utánozzák a szervezet saját védekezőképességét – amelyek képesek leküzdeni a különböző betegségeket, beleértve néhány rákot és autoimmun rendellenességet, például a Crohn-betegséget. Bár ezek a gyógyszerek jól működnek, az egyik hátrányuk az, hogy be kell fecskendezni őket.

Az MIT mérnökeinek csapata a Brigham és a Női Kórház és a Novo Nordisk tudósaival együttműködve egy alternatív szállítási stratégián dolgozik, amely jelentősen megkönnyítheti a betegek számára a monoklonális antitestek és más, általában injekciózandó gyógyszerek előnyeit. Úgy képzelik, hogy a betegek egyszerűen lenyelhetik a gyógyszert hordozó kapszulát, majd közvetlenül a gyomor belsejébe fecskendezhetik. „Ha megkönnyíthetjük a betegek gyógyszereinek bevételét, akkor valószínűbb, hogy beveszik őket, és az egészségügyi szolgáltatók nagyobb valószínűséggel alkalmaznak olyan gyógyszereket, amelyekről ismert, hogy hatékonyak” – mondja Giovanni Traverso, a Karl van Bojt karrierfejlesztési asszisztens, az MIT gépészmérnöki adjunktusa és gasztroenterológus a Brigham and Women kórházban.

A Nature Biotechnology ma megjelent tanulmányában a kutatók bebizonyították, hogy kapszuláik nemcsak monoklonális antitestek, hanem más nagy fehérjetartalmú gyógyszerek, például inzulin szállítására is használhatók sertésekben. Traverso és Ulrik Rahbek, a Novo Nordisk alelnöke a lap vezető szerzői. Az MIT volt végzős hallgatója, Alex Abramson és a Novo Nordisk tudósai, Morten Revsgaard Frederiksen és Andreas Vegge a főszerzők. A legtöbb nagy fehérje gyógyszert nem lehet szájon át adni, mert az emésztőrendszerben lévő enzimek lebontják őket, mielőtt felszívódnának. Traverso és kollégái számos stratégián dolgoztak az ilyen gyógyszerek szájon át történő bejuttatására, és 2019-ben kifejlesztettek egy kapszulát, amellyel akár 300 mikrogramm inzulin befecskendezhető.

Vélemény, hozzászólás?