A gyógyszer-koktél csökkenti az öregedéssel járó lemezdegenerációt

A krónikus hátfájás az Egyesült Államokban több mint 15 millió felnőttet érint, milliárdos egészségügyi költségeket és elveszett munkanapokat okozva. A csigolyákat párnázó és támogató lemezek degenerációja, az öregedés gyakori előfordulása, nagyban hozzájárul a derékfájáshoz. Bár az állapot széles körben elterjedt, kevés kezelés áll rendelkezésre.

Most Jefferson Makarand Risbud, James J. Maguire Jr. az ortopéd sebészet gerinckutatásának professzora, az ortopédiai kutatások osztályvezetője, a sejtbiológia és a regeneratív gyógyászat végzős programjának társigazgatója, és kollégái kimutatták, hogy az egerek gyógyszeres kezelése, amely eltávolítja az öregedő sejteket, csökkenti a korong degenerációját. A Nature Communications szeptember 3-án közzétett megállapításai azt mutatják, hogy az életkorral összefüggő lemezdegeneráció megelőzésének újszerű módja hogyan nyithatja meg az utat a krónikus hátfájás kezeléséhez. „Miután az intervertebrális lemezek elkezdenek degenerálódni, nagyon kevés regeneráció történik” – mondja Dr. Risbud. „Eredményeink azonban azt mutatják, hogy lehetséges enyhíteni az öregedéssel járó lemezdegenerációt.”

A műtét vagy a szteroid injekciók a korong degenerációból eredő derékfájdalmak kezelésére alkalmasak, de a betegek túlnyomó többsége nem felel meg a műtét kritériumainak, és az epidurális szteroid injekciók legtöbbször nem működnek jól. A hátfájásra előírt erős fájdalomcsillapítók, például az opioidok tartós használata a függőség kockázatát hordozza. Brian Diekman, a Chapel Hill-i Észak -Karolinai Egyetem orvosbiológus adjunktusa, Dr. Risbud és csapata hatékony és nem invazív módszert keresett a korong degenerációból származó hátfájás kezelésére, amely nem tartalmaz fájdalomcsillapítót. Ehelyett a kis molekulák osztályához fordultak, amelyeket senolitikusoknak neveznek.

Vélemény, hozzászólás?