A gyermekkori rák felfedezése még a kezdet előtt megállíthatja a tumor terjedését

Az agresszív és gyakran halálos kimenetelű gyermekkori rákos Ewing-szarkóma új felfedezése feltárta annak lehetőségét, hogy megakadályozzák a rákos sejtek terjedését az elsődleges daganatos helyükön túl. Az áttörés új betekintést nyújt abba, hogy mi váltja ki azt a folyamatot, amely lehetővé teszi a rákos sejtek életben maradását, miközben a testen keresztül a véráramban halad.

A British Columbia Egyetem és a BC Cancer kutatói megtudták, hogy az Ewing szarkóma sejtek – és valószínűleg más típusú rákos sejtek – képesek olyan pajzs kifejlesztésére, amely megvédi őket a véráram és más helyek zord környezetétől az új letelepedési hely keresése vagy metasztázis során.  A tanulmány a napokban jelent meg a Cancer Discovery-ben. „Azt gondolhatja, hogy egy daganatsejt könnyen túlélheti a véráramot, de valójában nagyon zord a környezet” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Poul Sorensen, a BC Cancer jeles tudósa, és az orvostudományi kar újonnan létrehozott Translational Medicine Akadémiájának kutatója a British Columbia Egyetemen.

„Azt találtuk, hogy az Ewing szarkóma sejtek képesek kifejleszteni egy antioxidáns választ, amely védi őket, és lehetővé teszi számukra a túlélést a keringés során” – mondta Dr. Sorensen. „Ez hasonló ahhoz, hogy az Északi-sarkvidéken élő embereknek vastag kabátot kell felvenniük, mielőtt kifelé mennek. Ha nem takarják be magukat, akkor veszélyesen súlyos körülményeknek vannak kitéve, amelyek mellett nem biztos, hogy életben maradnak.” A metasztatikus betegség, amely akkor fordul elő, amikor a rák elterjedt az egész testben, az egyetlen leghatékonyabb előrejelző a rossz kimenetelre minden életkorú daganatos beteg számára, és a kutatók számára nehéz volt tanulmányozniuk. „Ami nagyon izgalmas ebben a tanulmányban az, ha megcélozhatjuk a keringésben lévő sejteket, mert akkor talán megakadályozhatjuk az áttétek kialakulását. Tehát ez a kutatás igazán nagy célja „- mondta Dr. Sorensen.

Vélemény, hozzászólás?