A gépjárműátírás költségei

Sokan úgy vágnak bele a gépkocsi vásárlásba, hogy nincsenek tisztában az átírás menetével, és annak anyagi vonzatával. Mikor odaadták az összes pénzüket az autóra, akkor jönnek rá, hogy nem maradt átírásra. Mi a teendő gépkocsi vásárláskor? Először is az adásvételi szerződést kell megírni 4 példányban, minden példányon eredeti aláírások szerepeljenek, és két tanú is írja alá.

Fel kell tüntetni a szerződésen a gépjármű kilométerórájának állását és a vételárat is. Az átírásra 15 napunk van, ha nem íratjuk a nevünkre, az okmányiroda büntetést fog kiszabni ránk.

A vásárlás napjától kezdve rendelkeznünk kell kötelező biztosítással, tehát ezt azon a napon meg kell kötni, mikor megvettük az autót, ellenkező estben fedezetlenségi díjat fog a biztosító felszámítani, valamint biztosítás nélkül át sem írják a gépjármű tulajdonjogát.

Szükséges továbbá az átíráshoz eredetiség vizsgálat, melynek összege személygépkocsi esetén 1400 c3 alatt 1700 ezer ft. Ezen kívül szükséges az autó forgalmi engedélye, törzskönyve, a megkötött biztosításról az ajánlat,az eredetvizsgálatról szóló dokumentum, és az adásvételi szerződés 2 példánya. Ezenfelül az okmányirodában adnak csekket (de lehet helyben kártyával is fizetni) 6 ezer ft az új forgalmi, 6 ezer ft a törzskönyv, valamint a gépjármű korának és teljesítményének arányában gépjármű átírási illetéket kell fizetni.

Ha a fent felsoroltak mind megvannak, akkor az okmányirodába időpontot kell kérni, ahol 20 perc alatt megtörténik az átírás, és megkapjuk az új forgalmi engedélyt. A törzskönyvet postán fogják megküldeni. A vagyonszerzési illeték pontos összege kiszámítható az interneten megkereshető kalkulátorokkal, de egy idősebb, kisteljesítményű gépjármű komplett átírása is belekerül minimum 50 ezer forintba.

Vélemény, hozzászólás?