A csupán egy órával korábbi ébredés kétszámjegyekkel csökkenti a depresszió kockázatát

Az alig egy órával korábbi ébredés 23% -kal csökkentheti az ember súlyos depressziójának kockázatát, javasolja egy átfogó genetikai tanulmány, amely május 26-án jelent meg a JAMA Psychiatry folyóiratban.

A Colorado Boulder Egyetem, valamint az MIT és a Harvard Széles Intézetének kutatói által végzett 840.000 ember vizsgálata az egyik legerősebb bizonyíték arra, hogy a kronotípus – az ember hajlandósága bizonyos ideig aludni – befolyásolja a depresszió kockázatát. Ez az első tanulmányok között szerepel annak számszerűsítésére is, hogy mekkora változás szükséges a mentális egészség befolyásolásához. Ahogy az emberek a pandémiát követően megjelennek a munkában és az iskolában az online élet után – ez a tendencia sokakat arra késztetett, hogy később áttérjenek az alvás más menetrendjére. „Egy ideje tudjuk, hogy összefüggés van az alvás időzítése és a hangulat között, de egy kérdés, amelyet gyakran hallunk a klinikusoktól: mennyivel korábban kell felkelnünk reggel, hogy hasznot lássunk?” mondta Celine Vetter vezető szerző, a CU Boulder integratív fiziológiai adjunktusa. „Megállapítottuk, hogy még egy órával korábbi kelés is jelentősen alacsonyabb depresszióval jár.”

Korábbi megfigyelési tanulmányok kimutatták, hogy az éjszakai baglyok kétszer akkora eséllyel szenvednek depresszióban, mint a korán kelők, függetlenül attól, hogy mennyi ideig alszanak. De mivel a hangulati rendellenességek maguk is megzavarhatják az alvási szokásokat, a kutatók nehezen tudták megfejteni, mi okozza ezt. Más tanulmányok kis mintamérettel rendelkeztek, kérdőívekre támaszkodtak egyetlen időpontban, vagy nem vettek figyelembe olyan környezeti tényezőket, amelyek befolyásolhatják mind az alvás időzítését, mind a hangulatot, ami esetleg megzavarhatja az eredményeket. 2018-ban a Vetter közzétett egy nagy, hosszú távú tanulmányt 32.000 nővérről, amelyből kiderült, hogy a „korán kelők” négy év alatt 27% -kal kisebb valószínűséggel lettek depressziósak.

Vélemény, hozzászólás?