A családi kórtörténet ismerete életet menthet!

A családi kórtörténet magára az érintettre és a közeli hozzátartozóira vonatkozó egészségügyi információk nyilvántartása. A teljes nyilvántartás a rokonok – legalább – három generációjának adatait tartalmazza, beleértve a gyermekeket, testvéreket, szülőket, nagynéniket és nagybácsikat, unokahúgokat és unokaöccsüket, nagyszülőket és unokatestvéreket is.

Hogy miért – lenne – nagyon fontos, hogy mindenki rendelkezzen ezzel az összeszedett információval? Mert a családok hasonló genetikai háttérrel rendelkeznek, ráadásul gyakran hasonló a környezetük és persze az életmódjuk is. Ezek a tényezők együttesen támpontokat adhatnak a családban előforduló különböző egészségügyi problémák felderítésére. A rokonok közötti rendellenességek mintázatának észlelésével az egészségügyi szakemberek meg tudják állapítani, hogy az egyén, a családtagok vagy netalántán a következő generációk fokozottan ki vannak-e téve egy adott betegség kialakulásának kockázatának. A családi kórtörténet segítségével kiszűrhető, hogy kik azok, akiknél a szokásosnál nagyobb eséllyel fordulnak elő gyakori betegségek, mint amilyen például a szívbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, vagy bizonyos rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség.

Ez természetesen csak egy – erős – támpont, semmiképpen sem szentírás. Azaz nem azt jelenti, hogy ha valakinek a rokonságában, vagy a felmenői közt volt valamilyen betegség, akkor az őt is biztosan érinteni fogja, ahogy sajnos azt sem garantálja semmi, hogy ő maga nem szenved majd valamilyen betegségtől, annak ellenére, hogy a rokonságban az sehol nem volt tapasztalható. Arra viszont tökéletes egy ilyen kórtörténet, hogy aki statisztikailag kockázatnak van kitéve, az időben megtehesse a szükséges megelőző lépéseket, mint amilyen például egy rendszeres szűrővizsgálat is.

Vélemény, hozzászólás?