A Burberry luxus divatház

A Burberry egy brit luxus divatház, amelynek székhelye az angliai Londonban található. Jelenleg forgalmaz viselésre kész bőrárukat, cipőket, divatkiegészítőket, szemüvegeket, illatanyagokat és kozmetikumokat is egyaránt.

Az 1856-ban Thomas Burberry által alapított, eredetileg a szabadtéri öltözék fejlesztésére összpontosító ház a nagy divat piacára költözött, és kifejlesztette az első ilyen típusú Gabardine nevű szövetet, amely teljesen vízálló, és kizárólag a márka számára készült. Az első bolt 1891-ben nyílt meg a londoni Haymarket piacon. A Burberry 1955-ig, függetlenül a család alapításától, független családi irányítás alatt állt. 2005-ben befejezte szétválását a GUS plc-től, a társaság korábbi többségi részvényesétől. A társaság szerepel a londoni tőzsdén, és az FTSE 100 index alkotóeleme. 2015-ben a Burberry a 73. helyet szerezte meg az Interbrand legjobb globális márkákról szóló jelentésében Louis Vuitton és Prada mellett. A Burberry 59 országban rendelkezik üzlettel.

A társaság fő divatháza a kész felsőruházatra, edzőcipőkre, divatkiegészítőkre, parfümökre, napszemüvegekre és kozmetikumokra összpontosít. A Burberry-t 1856-ban alapították, amikor a 21 éves Thomas Burberry, az egykori draper tanítványa megnyitotta saját üzletét az angliai Hampshire-i Basingstoke-ban. 1870-re a vállalkozás a szabadtéri öltözék fejlesztésére összpontosítva megalapozta magát. 1879-ben Burberry márkájában bemutatta a gabardint, egy strapabíró, vízálló, mégis lélegző anyagot, amelyben a fonalat szövés előtt vízszigeteléssel látják el. A modern világ csillagai kezdték viselni a Burberry márkát. Az 1970-es és 1980-as években a Burberry megállapodást írt alá világszerte működő gyártókkal a már meglévő brit kollekció kiegészítő termékeinek gyártásáról, például öltönyökről, nadrágokról, ingekről, sportruházatról, kiegészítőkről férfiaknak, hölgyeknek és gyermekeknek.

Vélemény, hozzászólás?