Miért barna a vizeletem?

A barna vizeletnek számos lehetséges oka van, beleértve a dehidratációt és a májbetegséget. A barna vizelet kezelése az azt okozó állapottól függően változik. Olyan egyszerű lehet, mint a vízzel való hidratálás vagy vírusellenes gyógyszerek alkalmazása. A vesék kiszűrik a felesleges termékeket a véráramból és átadják a húgycsőnek a kiválasztás céljából. Ennek a felesleges terméknek a pontos tartalma, amelyet vizeletnek nevezünk, az emésztés melléktermékeitől a hormonokig terjedhet.

A vizelet színváltozása jelezheti, hogy valami baj van a szervezetben. Minél sötétebb a vizelet színe annál inkább elszíneződött és annál valószínűbb, hogy valami probléma lehet. Súlyosabb esetekben a vizelet elszíneződése más tünetekkel jár. A dehidratáció akkor következik be, ha a testnek nincs elég vize a megfelelő működéshez. Egy személy több okból is kiszáradhat, beleértve a túlzott izzadást, a vizelést, és a hiányos folyadékbevitelt. A sötétebb vagy barna vizelet a dehidratáció tünete. Valójában a dehidratáció a sötét vizelet előfordulásának leggyakoribb oka, de általában könnyen kezelhető.

Számos májbetegség is barna vizelethez vezethet. A hepatitisz a máj gyulladására utal, általában vírusfertőzésből. Ennek következtében a vizelet sötétebbé válhat, és barna lesz. A vírusellenes gyógyszerek a vírusos hepatitisz bizonyos típusainak elsődleges kezelése. Megfelelő kezelés nélkül a hepatitisz hegesedést és állandó károsodást okozhat a májban. Ez súlyos állapot, amely nem ismer gyógyulást, és ez is okozhat sötét vagy barna vizeletet. A rabdomiolízis súlyos állapot, amely miatt súlyos izomkárosodás következhet be. Az izomrostok elhalása miatt a sejtek a véráramba kerülnek. Az izomfehérjék belépnek a vesékbe, ami kiüríti őket vizeletként. Ez a vizeletet barna vagy sötétvörössé teszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*