A TV és a reggel hatása a szív egészségére

Az ülő életmód rossz hatással lehet az egészségünkre, de pontosan mennyi TV-t kell néznünk ahhoz, hogy negatívan befolyásolja a szív- és érrendszeri egészségünket? Minden reggel nagy energia tartalmú reggelit eszik? A kalóriában gazdag reggelit is kapcsolatba hozták már a szívbetegséggel. A korábbi vizsgálatok a szedentarizmust számos káros egészségügyi problémával összekötötték.

Ezek közé tartozik az elhízás, a 2. típusú cukorbetegség, a rák, a szívbetegség és a korai halál. A tudósok azt mutatják, hogy a hosszú ideig tartó ülés károsíthatja a szervezetnek a vérnyomás szabályozására és a véráramlás csökkentésére való képességét. Azt is kimutatták, hogy ez befolyásolhatja a vércukor-anyagcserét és növelheti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyet a tudósok az öregedéssel kapcsolnak össze. Van azonban néhány módja a szedentarizmus negatív hatásainak leküzdésére. Az új kutatások azt mutatták, hogy a TV-t nézve eltöltött idő csökkentése és az energia-gazdag reggeli fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A tanulmány során a kutatók résztvevőket csoportosítottak, hogy mennyi kalóriát szereztek a reggeliből: a nagy energia tartalmú reggelit fogyasztó csoport egyéni napi kalóriáinak több mint 20 százalékát szerezték a reggelijükből. A csoport résztvevői a nap első étkezésekor a tej, a sajt, a gabonafélék, a kenyér és a méz fogyasztására törekedtek. Az alacsony energiájú csoportok napi kalóriatartalmának 5–20 százaléka a reggeliből származott, általában kávé vagy alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával, valamint vajjal, mézzel, olajbogyóval vagy kenyérrel. Összességében a résztvevők, akik rendszeresen magas energiájú reggelit fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek egészségesebb artériákkal, mint a többi csoport.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*