Út a krémes karamell felé

Sima mint a selyem, elég édes ahhoz, hogy felébresszen a kómából, és annyira imádott világszerte, hogy minden díjat megérdemelne, persze nem Adeleről van szó, hanem a karamell öntettről. Hihetetlen hogy a hagyományos öreg cukor átalakul és létrehozza ezt az édes anyagot, amit előszeretettel használunk ételekben, illetve jégkrémöntetként is.

A karamell magas szintű karbantartást, odafigyelést és türelmet igényel akárcsak egy kigyerek, ezért mindent a következőképpen érdemes elvégezni ahhoz, hogy tökéletes és krémes karamellt kapjon: először is, győződjön meg róla, hogy minden hozzávaló a közelben van, hiszen nem kényelmes folyton ellépni a tűzhelytől, mert az egy idő után fárasztó lehet, tehát készítse elő a kristálycukrot, a borkövet, a csapvizet, a sótlan vajat, a tejszínt és a sót még mielőtt elkezdené a karamell elkészítését. Furcsának találhatja a borkövet, de az is szükséges a karamellhez, hiszen ettől lesz oylan gazdag és selymes textúrája, és ez óvja meg attól az öntetet, hogy kikristályosodjon.

Öntsön egy csésze kristálycukrot egy nehéz aljú, magas oldalú serpenyőbe, és ez a hozzávaló fogja karamellé változtatni a hozzávalókat. Adjon hozzá három evőkanál vizet, majd keverjen bele egy csipetnyi borkövet és tegye a serpenyőt közepes lángra. Ezután keverje addig amíg a cukor teljesen feloldódik. A karamell megköveteli, hogy a cukor teljesen feloldódjon, ez pedig eltart egy darabig, ne hagyja viszont hogy ez kizökkentse, amint a karamell szín elkezd változni a folyamat gyorsan halad majd. Amikor az öntet eléri a világos borostyán színt, vegye lejjebb a tüzet, és maradjon nyugodt, nehogy elkövessen vaalmi klasszikus hibát. Ezek után tegye bele a vajat, és lassan a fél csésze tejszínt is. Végül pedig a só kerül bele az öntetbe, ha pedig késze van, már fogyaszthatja is ezt a krémes csodát.

Vélemény, hozzászólás?