Új betekintés a mechanizmusba, amely segíthet az izmokkal kapcsolatos betegségek kezelésében

Azok a kutatók, akik korábban kifejlesztettek egy receptet, amellyel a bőrsejteket primitív izomszerű sejtekké alakíthatják, és amelyek a végtelenségig a laborban tarthatók fenn anélkül, hogy elveszítenék az érésük izommá válását, most felfedezték, hogyan működik ez a recept, és milyen molekuláris változásokat vált ki a sejtekben.

A Massachusetts General Hospital (MGH) tudósai által vezetett kutatás, amelyet a Genes & Development című folyóiratban publikáltak, lehetővé teheti az orvosok számára, hogy páciensekhez illeszkedő izomsejteket állítsanak elő az izomsérülések, az öregedéssel kapcsolatos izomdegeneráció vagy más állapotok, kezelésére az izomzatban, mint a dystrophia. Ismeretes, hogy a MyoD nevű izomszabályozó gén expressziója elegendő ahhoz, hogy a bőrsejteket közvetlenül érett izomsejtekké alakítsa át; az érett izomsejtek azonban nem osztódnak és nem újulnak meg, ezért nem szaporíthatók klinikai célokra. „Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére néhány évvel ezelőtt kifejlesztettünk egy rendszert, amely a bőrsejteket önmegújuló, izom őssejtekké alakítja át, amelyeket mi találtunk ki. Rendszerünk a MyoD-t három, korábban segítőként azonosított vegyszerrel kombinálva használja a sejtplaszticitásról más összefüggésekben”.

Ebben a legújabb tanulmányban Hochedlinger és kollégái feltárták a részleteket amögött, hogy ez a kombináció hogyan alakítja át a bőrsejteket iMPC-kké. Azt találták, hogy míg a MyoD expresszió önmagában arra készteti a bőrsejteket, hogy felvegyék az érett izomsejtek azonosságát, addig a három vegyi anyag hozzáadásával a bőrsejtek primitívebb őssejt-szerű állapotot kapnak. Fontos, hogy az iMPC-k molekulárisan nagyon hasonlítanak az izomszöveti őssejtekhez, és az iMPC -kből származó izomsejtek stabilabbak és érettebbek, mint a kizárólag MyoD expresszióval előállított izomsejtek.

Vélemény, hozzászólás?