Teljesítmény-felülvizsgálati tippek a munkahelyen

A közelgő értékelés előrejelzése stresszt okozhat. Nehéz lehet ott ülni, mivel a munka feljegyzéseit visszamenőleg szétszedik. Különösen ebben a gazdaságban minden hiányosság potenciális probléma lehet, ha leépítésre kerül sor.

A teljesítményértékelés nagyszerű lehetőség lehet arra is, hogy megerősítse pozícióját és formálja szerepét egy vállalaton belül – ha időt szán a felkészülésre. A teljesítmény-felülvizsgálat során elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket, ha egész évben visszajelzést kér. Ne feltételezze, hogy egyetlen hír sem jó hír, ha arról van szó, hogy milyen a munkahelye. Szánjon rendszeresen néhány percet, hogy bejelentkezzen a főnökénél. Adjon nekik állapotjelentést, és kérdezze meg, hogy jó irányban halad-e. Használja a visszajelzést útmutatóként a hiányosságok kezelésére és a sikerekre építve. Még akkor is, ha kötelességtudó, hogy egész évben visszajelzést kap, nagy valószínűséggel továbbra is kritikákat fog hallani a teljesítményértékelés során. Nyissa meg elméjét a kritikának. Ne legyen védekező. Ne utasítsa el a kritikát. Fogadja el a kritikát és használja fel a javulásra. A teljesítmény-felülvizsgálat előtt állítson össze egy összefoglalót az elért célokról és az elmúlt évben elért eredményekről (ezekre az információkra valószínűleg szüksége lesz az önértékeléshez is). Ezek konkrét példák arra, hogyan értékeli a céget.

A lényeg az, hogy megmutassuk, hogy túlléptük az elvárásokat – túlléptük – és nem csak kielégítően végeztük el a szükséges feladatokat. Készüljön fel arra, hogy megmutassa, hogyan kezelte azokat a gyenge pontokat, amelyekre a múltbeli teljesítményértékelések során felhívták a figyelmet. Mutassa meg, hogy reagál a kritikákra és fejlődik. Ha például a főnöke tavaly azt mondta, hogy nem bizonyította a vezetői képességeit, akkor mutasson be néhány példát arra vonatkozóan, hogy azóta hogyan vállalta el a vezetői szerepeket.

Vélemény, hozzászólás?