A haj nagyrészt fehérjékből áll, ezek elengedhetetlenek a szövetek növekedéséhez és helyreállításához is. A tejben kétféle fehérje található, mindkettő előnyös a haj számára. A fehérjében szegény étrend a hajszálak elvékonyulásához és növekedésüknek megállásához is vezethet. A tej olcsó, ám mégis hatékony táplálék a hajnak.
Hogy egészséges legyen, a hajnak szüksége van fehérjékre, melyeket a tejből is kinyerhetünk. A tejtermékekben kazein és tejsavó is található, valamint laktóz, melyek mind előnyösen hatnak a hajra. A kazein 20%-át a glutamin nevű aminosav alkotja, melyről kimutatták, hogy gyorsítja a szőrtüszők növekedési ciklusát, tehát különösen hasznos azoknak, akik hosszú hajra vágynak.
A sajtkészítés melléktermékeként megmaradt savót már régen is használták hajhullás ellen, a hajnövekedés gyorsítására és a hajszálak erősítésére. A folyékony savóhoz keverjünk hozzá egy tojássárgáját és egy kevés mézet, hogy pépes állagú pakolást kapjunk. Ezt masszírozzuk be a fejbőrbe, tekerjük körbe egy meleg törölközővel és legalább fél óráig hagyjuk fenn.
A száraz, töredezett hajra legjobb magas zsírtartalmú tejet használni. Masszírozzuk be a hajvégekbe, ha a tövénél zsírosodásra hajlamosabb a hajunk, ott csak keveset vigyünk fel belőle. Néhány perc múlva lemoshatjuk, a haj máris csillogó és selymes lesz. A tej hatására a haj könnyebben fésülhető és kezelhető, érdemes legalább heti rendszerességgel használni.