Társadalmi távolságtartás a természetben

A hangyák, a denevérek, és a mandrillok is távolságot tartanak. Már jóval azelőtt, hogy az emberek megismerték és elkezdték „a társadalmi távolságtartást a COVID-19 miatt”, a természetben lévő állatok intuitív módon gyakorolták a társadalmi távolságtartást, amikor valamelyikük beteg lett.

A Science-ben megjelent új áttekintésben Dana Hawley, a biológiai tudományok professzora, a Virginia Tech College of Science és munkatársai az Austini Texasi Egyetemről, a Bristoli Egyetemről, a San Antonio-i Texas Egyetemről és a Connecticuti Egyetemről csak néhányat emeltek ki a nem emberi fajok közül, amelyek a társadalmi távolságtartást gyakorolják a bakteriális, vírusos és parazita fertőzések terjedésének megakadályozására. „Az állatokra tekintve elmondhatunk valamit arról, hogy mit kell tennünk társadalomként annak érdekében, hogy az egyének betegen is viselkedhessenek úgy, hogy megvédjék önmagukat és az egész társadalmat” – mondták a kutatók.

„Az otthon maradás és a másokkal való interakciók korlátozása intuitív viselkedési reakció, amikor rosszul érezzük magunkat – és amelyet sokféle állatfajban látunk a természetben – de az emberek gyakran elfojtják ezt az ösztönt nagy potenciális kockázattal önmagunkra és közösségünkre, mert a nyomás miatt folytatni a munkát vagy az órákon való részvételt még beteg állapotban is igen veszélyes”- tette hozzá Hawley. Mindannyian átéltük ezt a rosszullétet. Lehet, hogy letargikusnak érzi magát, és úgy tűnik, nem tudja összeszedni az energiát ahhoz, hogy felkeljen az ágyból vagy a barátokkal lógjon. Bár lehet, hogy nem tudja, de a társadalmi távolságtartás egyik formáját gyakorolja. Mivel Ön nem próbálja aktívan elkerülni embereket, Hawley és társszerzői ezt „passzív társadalmi távolságtartásnak” nevezik. Természetesen ezt megfigyelték nem emberi fajokban is.

Vélemény, hozzászólás?