Takarékoskodjunk műanyagablakokkal

Mára már több mint 60 éves múlttal rendelkező nyílászárók népszerűségének szárnyalása egyáltalán nem meglepő, ha kicsit megvizsgáljuk a szempontokat. Sokak számára egyértelművé vált, hogy mára sokkal nagyobb odafigyelést kell fektetnünk az energiafogyasztásra.

Ugyanis a modern takarékosság, a jó szigetelésnél kezdődik. Vegyük csak figyelembe a régi fa ablakokat, amelyek folyamatosan költségekbe zavarnak bennünket. Egyfajta macska – egér játékot játszunk az idővel. Míg a műanyag nyílászárók folyamatos fejlődése mellett, teljes biztonságban tudhatjuk magunkat, illetve az otthonunkat is. Mára már számtalan újításon estek át, javult a hőszigetelő hatásuk, jobb összetevőkből készülnek és nem utolsó sorban nagyon természetbarát a kialakításuk is. Ugyanis a régi ablakokat 50% – ban újrahasznosítják, az újak előkészítésénél. Míg a fából készült ablakok és ajtók esetén, folyamatos környezetpusztítás megy végbe. Németországban mára már a lakosság több mint fele dönt a PVC nyílászárók mellet, de a britek adati is igen kecsegtetőek, sőt még jobbak is, hiszen itt a lakosság több mint 90 % a döntött már a PVC nyílászárók mellett.

A PVC ablakok általában négy részből tevődnek össze melyek között megtaláljuk a tokot, üvegszerkezetet, szárnyat és a légkamrákat. Az igazán energiatakarékos ablakok már háromrétegű üvegből készülnek, melynek köszönhetően jobb hő – és hangszigeteléssel rendelkeznek. Továbbá nem párásodnak és nem is penészednek. Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a jó nyílászárókkal egy csomó pénzt spórolhatunk meg. Ugyanis amennyiben jól szigetelt ablakokkal rendelkezünk, kevesebb energia szökik el a házunkból és már mindjárt kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

Vélemény, hozzászólás?