Szombat esti kártyaparti

Vasárnap van… ideje felkelni. Jó volt a tegnap este, kanasztáztunk a haverokkal. Én voltam a soros, vagyis nálunk jöttünk össze. Iszunk, játszunk, vacsizunk, iszunk, játszunk, iszunk… kb ez a sorrend. Ilyenkor a házigazda látja vendégül a többieket, kicsit mint a Hal a tortán-ban.

No azért annyira nem teszünk ki magunkért, de valami meleg vacsorát összecsapunk. Nálunk a menü gulyásleves és melegszendvics volt. Le is írom, én hogyan készítettem, talán nem felejtek kis semmit, mert ilyenkor elég sok pálinka és bor is el szokott fogyni.

Dinsztelek egy hagymát, közben fél kiló húst összevágok, majd ráteszem a lábosba. A hús lehet marha, sertés, de akár pulyka is. Fedő alatt párolom, időnként megkeverem.

Szórok rá egy evőkanál egész köményt, kis őrölt borsot, két babérlevelet, egy lapos evőkanál sót, és egy ek őrölt paprikát (házi fajszi paprika).

Miután elfőtte a levét, felöntöm vízzel, teszek bele egy marék zöldbabot és főzöm fél órát (ha marhahús, akkor egy órát!).

Ekkor megint felöntöm vízzel, teszek bele két répát és egy kisebb zellert vagy petrezselyemgyökeret. Mehet bele a zeller vagy petrezselyem zöldje is. Valamint teszek bele 3 gerezd fokhagymát, amit a kés fejével előtte összenyomtam. Nyomok bele gulyáskrémet és egy kis erős pirosaranyat, majd így főzöm még egy órát. A vége felé dobok rá egy-két erőspaprikát, annak elég 10 perc, hogy elkészüljön, de ne főjön szét.

Közben kifőzök tésztát, amit külön főzök meg.

A melegszendvicset én a következőképpen készítem. Tejföllel (!) megkenem a kenyeret (finomabb mint a vaj), rá egy szelet sonka és sajt. Miután elkészült, majonézt vagy piros aranyat nyomunk rá és csemege uborkát vágunk hozzá.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a hasonló estéket, mert a miénk nagyon jól sikerült!

pupák

Vélemény, hozzászólás?