Röviden, érdekesen a Versailles-i kastélyról

A világon számos nagyon híres látnivaló létezik, legyen szó művészeti alkotásokról, nemzeti parkokról, épületekről stb. Ilyen például a versailles-i kastély is, amelyet rengetegen látogatnak minden évben a világ minden tájáról.

A versailles-i kastély, francia nevén a Château de Versailles, amely 1682-től egészen a Nagy Francia Forradalomig, vagyis 1789-ig a francia királyok szeretett lakhelye volt. A híres Napkirály, azaz XIV. Lajos rezidenciája, emellett az abszolút hatalom szimbóluma és az európai kastélyépítészet csúcspontjaként tartják számon a grandiózus épület-együttest. Sok olyan uralkodó élt a történelem során, akik a Naphoz hasonlították magukat, a keresztény világ azonban ezt nem fogadta el. Ez viszont nem érdekelte XIV. Lajost, aki újjáélesztette a napkultuszt és abszolút hatalmának az egyik jelképe lett Versailles. A kastély Lajos szenvedélyévé vált és azt szerette volna, hogy a legpompásabb, a legcsodálatosabb legyen minden kastély közül. Óriási összeget költött el a munkálatokra és kárpótlásul a népnek építtetett egy hidat a Szajnán, ez a Pont Royal híd.

A kastély körülbelül 500 méter hosszú, terjengős épület. Olyan dolgokkal találkozik itt az ember, ami valóban semmihez nem fogható. A 132 kilométeres fasorral, számtalan medencével és ötven szökőkúttal rendelkező 800 hektáros parkban több mind kétszázezer erős illatú virágok kapnak helyet, melyek Lajos nagy kedvencei voltak. A király lakosztálya hét szalonból áll, melyek a kastély északi oldalán helyezkednek el és a kertre néznek és reprezentációs céllal alakították ki őket, hogy az uralkodó tetteinek hivatalos hátterét biztosítsák. A szalonok: A Herkules szalon, a Bőség szalon, a Vénusz szalon, a Diana szalon, a Mars szalon, a Merkúr szalon, és az Apolló szalon.

Vélemény, hozzászólás?