Rendszeresen ellenőrizni kell a munkavédelmi felszerelés állapotát

A technológia folyamatos fejlődésének egyik pozitív hozadéka, hogy egyre sikeresebben kerülhetők el a komoly következménnyel végződő balesetek, illetve ha mégis megtörténik a baj, akkor a hatékony védelemnek hála ritkábban történik súlyos sérülés. Ez éppúgy igaz például a közúti közlekedésre, mint ahogy az építési területeken folyó munkálatok körülményeire.

Utóbbi esetén a munkavédelmi felszerelés meglétével és állapotának rendszeres ellenőrzésével érhető el a kívánt eredmény. Munkáltatóként mindkét feladat a mi felelősségünk, ám természetesen alkalmazottként is a saját, jól felfogott érdekünk, hogy ezek a kiegészítők mindig a megfelelő állapotban legyenek, így probléma esetén azonnal jelezzük a hiányosságokat egy felelős személynek. A súlyos kimenetellel járó balesetek nagy aránya miatt az építőiparban különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a munkavédelmi felszerelés előírás szerinti alkalmazására. Kifejezetten igaz ez azoknál a folyamatoknál, melyeknél a betonacélvégek még szabadon kiállnak.

Ezek a masszív, hegyes vasalatok ugyanis akár vízszintes, akár függőleges irányban is rendkívül balesetveszélyesek. Szerencsére ma már nagy számban érhető el olyan munkavédelmi felszerelés, ami jelentősen tompíthatja a sérüléseket. Különálló végek esetében a menetes kupak lehet az optimális választás, míg ha egy komplett sor letakarása a cél, akkor a védőprofil alkalmazása a javallott. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a veszélyes területeket külön jelzéssel lássuk el. A figyelemfelkeltő vörös színű hálós kerítéssel megakadályozhatjuk, hogy illetéktelenek véletlenül olyan helyre tévedjenek, ahol veszélyes munka folyik. Emellett a saját testünket megóvó munkavédelmi felszerelés rendszeres viselése is kardinális kérdést jelent, hiszen ezek segítségével is rengeteg baleset elkerülhető.